Ακόμα και στην Ευρώπη, 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς τουαλέτα
Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό στις Βρυξέλλες, όμως 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζουν χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτες και απειλούνται από άθλιες συνθήκες υγιεινής, ανέφεραν ειδικοί στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Νερού.
36
Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό στις Βρυξέλλες, όμως 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζουν χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτες και απειλούνται από άθλιες συνθήκες υγιεινής, ανέφεραν ειδικοί στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Νερού.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ που εντάχθηκαν πρόσφατα στην Ένωση, αφορά όμως και απομονωμένες περιοχές δυτικών χωρών, για παράδειγμα της Γαλλίας και της Ιρλανδίας, δήλωσε στο AFP η Σάσα Γκάμπιζον, επικεφαλής της οργάνωσης Γυναίκες της Ευρώπης για ένα Κοινό Μέλλον και μία από τους 2.500 ειδικούς που συμμετέχουν σε συνέδριο στη Στοκχόλμη.
«Η κατάσταση δεν είναι ευρέως γνωστή μεταξύ των πολιτικών στις Βρυξέλλες» σχολίασε.
Στη Βουλγαρία, το 42% του πληθυσμού ζει σε αγροτικές περιοχές όπου μόνο 2% των νοικοκυριών είναι συνδεδεμένα σε αποχετευτικό σύστημα. Το ίδιο ισχύει για 10 εκατομμύρια άτομα στη Ρουμανία, όπου μόνο το 15% του πληθυσμού σε αγροτικές περιοχές έχει βρύση στο σπίτι.
Σε εκατομμύρια σπίτια και σχολεία, η τουαλέτα είναι απλές τρύπες στο έδαφος που οδηγούν σε βόθρους που δεν αδειάζουν ποτέ και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. «Αυτό οδηγεί σε ασθένειες όπως η ηπατίτιδα Α και η κυάνωση των βρεφών, η οποία οφείλεται σε υψηλά επίπεδα νιτρικών στο πόσιμο νερό» εξήγησε η Ντιάνα Ισκρέβα της βουλγαρικής οργάνωσης Γη για Πάντα.
Το πρόβλημα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, οφείλεται περισσότερο στην άγνοια και την αμέλεια παρά σε έλλειψη κονδυλίων -από τα 336 δισ. ευρώ που θα διαθέσει η Ένωση για τη στήριξη των φτωχότερων χωρών-μελών την επόμενη πενταετία, τα 18 δισ. θα δαπανηθούν για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής.
Εξάλλου, Οδηγία του 1991 απαιτεί τη λειτουργία συστήματος αποχέτευσης σε όλες τις κοινότητες άνω των 10.000 κατοίκων.
Όμως η διαφθορά και η κακοδιαχείριση εμποδίζουν την αξιοποίηση των κονδυλίων και οι τοπικές αρχές συχνά θεωρούν υπέρογκο το κόστος των υποδομών, που εκτιμάται γύρω στα 80 ευρώ ανά χρόνο ανά κάτοικο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αμαλία Κωστοπούλου: Η μακροσκελής ανάρτηση για τον τραυματισμό της
- Κρήτη: Ασταμάτητες οι ροές – Έφτασαν πάνω από 120 μετανάστες μέσα σε λίγες ώρες
- Πολιτική κρίση στο Μπαγκλαντές: Η δολοφονία του νεαρού ηγέτη Σαρίφ Χάντι προκαλεί κύμα βίας και αναταραχές
- Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε ανήλικος για τον οποίο είχε δηλωθεί εξαφάνιση σε σπίτι Τούρκων – Κατηγορούνται για αρπαγή
- Άννα Βίσση: Η μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο έρχεται απόψε αποκλειστικά στο MEGA
- ΑΕΚ: Τα έσοδα που μπορούν να έχουν οι ομάδες στο Conference League από τα νοκ-άουτ παιχνίδια ως και τον τελικό
- Αγρότες: «Η μόνη υπόλογη για τα μπλόκα είναι η κυβέρνηση» – Αντιπολιτευτικά πυρά
- Χριστούγεννα: Πώς να ξεκλειδώσετε το μυστικό των επιτυχημένων αγορών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 20.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/samuel-quek-cD4pt47I4JY-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442