Οι ανασκαφές του μετρό στη Θεσσαλονίκη φέρνουν στο φως αρχαίες ταφές
91 Νέα ευρήματα έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές στους σταθμούς του μετρό «Σιντριβάνι» και «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για αρχαίες ταφές που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ. έως και την Υστερορωμαϊκή εποχή.Η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αποφάσισε ότι και στις δύο περιπτώσεις, τα κατάλοιπα των αρχαίων τάφων -95 στον σταθμό […]
Νέα ευρήματα έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές στους σταθμούς του μετρό «Σιντριβάνι» και «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για αρχαίες ταφές που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ. έως και την Υστερορωμαϊκή εποχή.
Η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αποφάσισε ότι και στις δύο περιπτώσεις, τα κατάλοιπα των αρχαίων τάφων -95 στον σταθμό «Σιντριβάνι» και 14 στον «Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό»- θα απομακρυνθούν από τον χώρο, ενώ άλλοι τέσσερις τάφοι που χαρακτηρίζονται βωμοειδής, θα αποδομηθούν και θα ανασυντεθούν αργότερα και θα εκτεθούν σε άλλο χώρο.
Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο «Σιντριβάνι» χαρακτηρίζονται φτωχά: ως επί το πλείστον οι τάφοι δεν περιείχαν κτερίσματα, ενώ βρέθηκαν μόλις τρία ειδώλια γυναικείας μορφής ένθρονης, χάλκινα νομίσματα κ.ά., καθώς και ευρήματα νεότερων εποχών όπως δύο τμήματα μαρμάρινων επιτύμβιων στυλών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα στον «Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό», όπου εντοπίστηκαν 15 τάφοι της Ρωμαϊκής εποχής. Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, εκεί εντοπίστηκαν χρυσές δανάκες (τα νομίσματα που τοποθετούνταν στο στόμα των νεκρών), χάλκινα νομίσματα και σιδερένια καρφιά.
Κάτω από αυτό το πρώτο στρώμα, βρέθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα, και ένα δεύτερο του 3ου αιώνα π.Χ. Σε αυτό βρέθηκαν πήλινα και γυάλινα αγγεία, πήλινα ειδώλια, χάλκινα νομίσματα και ένα σιδερένιο δαχτυλίδι.
Στο Συμβούλιο συζητήθηκε και η προστασία των μνημείων, όπως εκείνο του Αλκαζάρ, στο οποίο θα στεγαστεί το Μουσείο με τα ευρήματα από το μετρό.