Τετάρτη 07 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Η έκθεση «H κλοπή της Ιστορίας» μεταφέρεται στη Λισαβόνα

Η έκθεση «H κλοπή της Ιστορίας» μεταφέρεται στη Λισαβόνα

Έκθεση πολυμέσων με θέμα το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων και τις επιπτώσεις της αρχαιοκαπηλίας στον πολιτισμό διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη Λισαβόνα. Η έκθεση με τίτλο «Η κλοπή της Ιστορίας» εγκαινιάζεται στις 31 Ιανουαρίου στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιολογίας της Λισαβόνας.

91

Έκθεση πολυμέσων με θέμα το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων και τις επιπτώσεις της αρχαιοκαπηλίας στον πολιτισμό διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη Λισαβόνα. Η έκθεση με τίτλο «Η κλοπή της Ιστορίας» εγκαινιάζεται στις 31 Ιανουαρίου στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιολογίας της Λισαβόνας.

Η έκθεση περιλαμβάνει αντίγραφα αρχαιολογικών ευρημάτων που επεστράφησαν στην Ελλάδα και την Κύπρο τα τελευταία χρόνια, μετά από διεκδικήσεις (π.χ. θησαυρός Αηδονιών), ενώ συνοδεύεται από ντοκιμαντέρ και διαδραστικά παιχνίδια.

Την 1η Φεβρουαρίου ο αρχαιολόγος Λόρδος Κόλιν Ρένφριου θα δώσει διάλεξη στο Εθνικό Μουσείο Αρχαίας Τέχνης με θέμα «Το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων στον κόσμο».

Η έκθεση ταξιδεύει τον επισκέπτη από την λεηλασία του αρχαιολογικού μουσείου της Βαγδάτης και τον τεμαχισμό ιερών αγαλμάτων σε ναούς της Καμπότζης έως την πώληση αρχαίων αντικειμένων από χώρες της Μεσογείου σε οίκους δημοπρασίας των ΗΠΑ.

Στόχος της είναι να δείξει ότι οι αρχαιότητες που εμφανίζονται στο διεθνές εμπόριο τέχνης προέρχονται, στην πλειοψηφία τους, από λαθρανασκαφές. Αποκομμένα από το συγκεκριμένο πλαίσιο της ανασκαφής τους, τα αντικείμενα αυτά έχουν χάσει την ιστορική τους αξία.

«Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θεωρεί ότι η έκθεση δεν αφορά μόνο στις χώρες προέλευσης των διακινούμενων έργων. Αποτελεί προσφορά στην διεθνή πολιτιστική κοινότητα, γιατί τα παρανόμως διακινούμενα έργα προέρχονται από όλες τις χώρες, η ενθάρρυνση της αρχαιοκαπηλίας είναι διεθνής, και η απώλεια της ιστορικής γνώσης αφορά σε κάθε λαό και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΙΠ, καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί στην Κύπρο και στην Αθήνα (στο Μουσείο Μπενάκη).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 07 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο