Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Ναυμαχία» Εθνικού – Ολυμπιακού στον τελικό της Καλαμάτας

«Ναυμαχία» Εθνικού – Ολυμπιακού στον τελικό της Καλαμάτας

Ο Εθνικός επικράτησε 9-6 της Βουλιαγμένης, στον πρώτο ημιτελικό του 8ου φάιναλ-φορ του Κυπέλλου πόλο ανδρών, που διεξάγεται στην Καλαμάτα, και για 13η φορά στην ιστορία του θα είναι «παρών» στον κυριακάτικο τελικό. Εκεί θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, που νίκησε με 12-8 τον Πανιώνιο και πήρε το δεύτερο εισιτήριο.

66

Ο Εθνικός επικράτησε 9-6 της Βουλιαγμένης, στον πρώτο ημιτελικό του 8ου φάιναλ-φορ του Κυπέλλου πόλο ανδρών, που διεξάγεται στην Καλαμάτα, και για 13η φορά στην ιστορία του θα είναι «παρών» στον κυριακάτικο τελικό. Εκεί θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, που νίκησε με 12-8 τον Πανιώνιο και πήρε το δεύτερο εισιτήριο.

Ολυμπιακός-Πανιώνιος 12-8

«Δια πυρός και σιδήρου» ο Ολυμπιακός νίκησε 12-8 τον Πανιώνιο και προκρίθηκε στον τελικό. Οι «κυανέρυθροι» προηγήθηκαν 8-6 και βρέθηκαν να παίζουν για τέσσερα λεπτά με παίκτη παραπάνω (αποβολή χωρίς αντικατάσταση του Τάσου Σχίζα), όμως δεν είχαν την εμπειρία και την ψυχραιμία για να εκμεταλλευτούν τη μοναδική ευκαιρία και να κάνουν την έκπληξη.

Το παιχνίδι εξελίχθηκε από το ξεκίνημα σε ντέρμπι, αντίθετα με όσους πίστευαν ότι η ομάδα του Βαγγέλη Πάτερου θα είχε εύκολο έργο. Ο Γιώργος Αφρουδάκης άνοιξε το σκορ στον παίκτη παραπάνω, για να απαντήσει άμεσα με τον ίδιο τρόπο ο Γκέρκγελι και να δώσει προβάδισμα στους «κυανέρυθρους» ο Αναστασιάδης με σουτ απ έξω, στη συμπλήρωση των πρώτων τριών λεπτών. Η αντίδραση των Κυπελλούχων Ελλάδας ήρρθε από τον Κομάντινα στην κόντρα, ενώ ο Νίκιτς στον παίκτη παραπάνω έκανε το 3-2, 20 πριν τη λήξη της πρώτης περιόδου.

Με το ξεκίνημα του δεύτερου οκταλέπτου ο Ολυμπιακός κέρδισε πέναλτι και ο Χατζηθεοδώρου έδωσε «αέρα» δύο τερμάτων στην ομάδα του, όμως ο Πανιώνιος ήταν αποφασισμένος να παλέψει το ματς ως το τέλος. Οι παίκτες του Αλέκου Βάσσου κέρδισαν αποβολές από Σχίζα και Κομάντινα (για αμφότερους ήταν η δεύτερη από πολύ νωρίς), τις οποίες αξιοποίησε ο Ανδρέας Μίραλης, ενώ ο Μπεριστιάνος έπιασε στον… ύπνο την άμυνα των Πειραιωτών στην κόντρα και έδωσε προβάδισμα 5-4 στους «κυανέρυθρους», 4.30 πριν το τέλος του ημιχρόνου. Ο Θεοδωρόπουλος ισοφάρισε με ωραίο γκολ από την περιφέρεια και στα τελευταία δευτερόλεπτα Γκέργκελι και Χατζηθοεδώρου εκμεταλλεύθηκαν τον παίκτη παραπάνω και διαμόρφωσαν σε 6-6 το σκορ ημιχρόνου.

Ο Βαγγέλης Πάτερος είδε και τρίτο παίκτη του (Κόχειλας) να φτάνει τις δύο ποινές, αλλά κυρίως έβλεπε την ομάδα του να μην παίζει συγκεντρωμένα, απέναντι σε έναν πολύ παθιασμένο αντίπαλο.

Η τρίτη περίοδος ξεκίνησε με γκολ του Ζάχου Αναστασιάδη από την περιφέρεια και 5.01 πριν τη λήξη δόθηκε στον Πανιώνιο η ευκαιρία να πάρει το «πάνω χέρι» στον αγώνα. Ο Τάσος Σχίζας χρεώθηκε με τρίτη αποβολή και στη συνέχεια χτύπησε τον Μουρίκη, με αποτέλεσμα οι διαιτητές να τον αποβάλουν χωρίς αντικατάσταση και να δώσουν πέναλτι στους Νεοσμυρνιώτες. Ο Δεληγιάννης νίκησε τον Θωμάκο, αλλά στη συνέχεια ο Αναστασιάδης σκόραρε και έκανε το 8-6. Ο Ολυμπιακός ήταν υποχρεωμένος να παίξει για τέσσερα λεπτά με παίκτη λιγότερο σε άμυνα και επίθεση, το γεγονός αυτό όμως φάνηκε να «αφυπνίζει» τους παίκτες του.

Οι «κυανέρυθροι» έχασαν τέσσερις σερί επιθέσεις, ενώ οι Πειραιώτες στο ίδιο διάστημα κατάφεραν να σκοράρουν δύο φορές, με τον Ντόσκα (σε φάση που ο Ολυμπιακός κέρδισε δύο αποβολές και βρέθηκε να παίζει με παίκτη παραπάνω) και τον Χατζηθεοδώρου (πέναλτι), για να ολοκληρωθεί ισόπαλο 8-8 το τετράλεπτο της αποβολής και το τρίτο οκτάλεπτο.

Το άγχος ήταν πλέον εμφανές στις προσπάθειες όλων των παικτών, με αποτέλεσμα για σχεδόν 3.5 λεπτά να μην σημειωθεί γκολ στην τελευταία περίοδο. Ο Ολυμπιακός έχασε μετά τον Σχίζα και τους Κομάντινα (τρεις ποινές) και Χατζηθεοδώρου (αποβλήθηκε με αντικατάσταση για διαμαρτυρία), αλλά το «βάθος» και η εμπειρία του τον βοήθησαν να πάρει τη νίκη.

Παίκτης-κλειδί για τους «ερυθρόλευκους» ήταν ο Γιώργος Ντόσκας, που πέτυχε δύο τέρματα (ένα στον παίκτη παραπάνω κι ένα στην κόντρα), διαμορφώνοντας τρία λεπτά πριν τη λήξη το 10-8. Ο Πανιώνιος δεν είχε την ψυχολογία να αντιδράσει και ο Ντόσκας 2.12 πριν το τέλος «σφράγισε» στον παίκτη παραπάνω τη νίκη της ομάδα του. Το τελικό 12-8 διαμόρφωσε ο Σάντα, τρία δεύτερα πριν τη λήξη, ολοκληρώνοντας ένα εντυπωσιακό σερί 6-0 του Ολυμπιακού.

Τα οκτάλεπτα: 3-2, 3-4, 2-2, 4-0

Ο Ολυμπιακός είχε 7/10 στον παίκτη παραπάνω, 2/2 πέναλτι, δύο γκολ στην κόντρα και ένα από την περιφέρεια. Ο Πανιώνιος είχε 5/14 στον παίκτη παραπάνω (ξεκίνησε με 5/7), 0/1 πέναλτι, δύο γκολ από την περιφέρεια και ένα στην κόντρα.

Διαιτητές: Σταυρόπουλος, Καλοχωρίτης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Βαγγέλης Πάτερος): Δεληγιάννης, Κόχειλας, Δελακάς, Σάντα 1, Χατζηθεοδώρου 3, Θεοδωρόπουλος 1, Βράνιες, Ντόσκας 4, Γ.Αφρουδάκης 1, Νίκιτς 1, Κομάντινα 1, Σχίζας, Σταθόπουλος

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Αλέκος Βάσσος): Ρέππας, Αναστασιάδης 3, Μίραλης 2, Λούδης, Θωμάκος, Ελ.Κωνσταντόπουλος, Παπαδόγκωνας, Τσόκας, Μπέιλι, Γκέργκελι 2, Κ.Μουρίκης, Μπεριστιάνος 1, Κουτσιαλής, Φλέγκας

** Οπαδοί του Ολυμπιακού από τον τοπικό σύνδεσμο, αλλά και λίγοι φίλοι του Πανιωνίου που ταξίδεψαν από την Αθήνα ειδικά για το φάιναλ-φορ, έδωσαν τη δική τους «μάχη» στις εξέδρες του κολυμβητηρίου της Καλαμάτας, με φωνές, συνθήματα και τραγούδια.

ΕΘΝΙΚΟΣ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ 9-6

Μέτριο ήταν το πρώτο οκτάλεπτο, με πολλά λάθη από πλευράς ΝΟΒ, που δεν μπόρεσε να βρει λύσεις στην πιεστική άμυνα των «κυνόλευκων». Από την άλλη πλευρά, ο Εθνικός βρήκε μία φορά το στόχο με τον Βλοντάκη, έχασε όμως αρκετά σουτ (μεταξύ αυτών δύο δοκάρια). Η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική, με τις δύο ομάδες να σκοράρουν… κατά ριπάς. Ο Τίντσιτς ισαοφάρισε με πέναλτι, αλλά ένα εκπληκτικό γκολ του Αντώνη Βλοντάκη από θέση φουνταριστού κι ένα γκολ του Καλακώνα στην κόντρα έδωσε προβάδισμα δύο τερμάτων στην ομάδα του Μάκη Βολτυράκη.

Η Βουλιαγμένη απάντησε σκοράροντας δύο φορές στον παίκτη παραπάνω (Χατζηδάκης και Μιτελούδης) κι ενώ ενδιάμεσα οι Πειραιώτες είχαν χάσει πέναλτι με τον Δήμου (άουτ). Στο δεύτερο μισό της περιόδου, όμως, ο Εθνικός κυριάρχησε και πέτυχε τρία αναπάντητα γκολ, βάζοντας γερές βάσεις για τη νίκη. Ο Νόσεκ «έγραψε» το 4-3 στον παίκτη παραπάνω και στη συνέχεια οι πρωταθλητές σκόραραν δύο φορές στην κόντρα, με Μπλάνη και Καλακώνα, διαμορφώνοντας το σκορ ημιχρόνου σε 6-3.

Ταχύτεροι και με καλύτερη φυσική κατάσταση, οι παίκτες του Μάκη Βολτυράκη δεν χρειάστηκαν περισσότερα από τρία λεπτά για να οικοδομήσουν μία σημαντική διαφορά. Το ματς όμως δεν είχε τελειώσει και σε αυτό βοήθησαν η πολύ καλή απόδοση του τερματοφύλακα του ΝΟΒ, Στέλιου Πρωτονοτάριου, αλλά και η αδυναμία του Εθνικού να εκμεταλλευτεί στον παίκτη παραπάνω. Ετσι, η ομάδα του Δημήτρη Μαυρωτά, με γκολ των Τίντσιτς και Μπουρνάζου στον παίκτη παραπάνω (στη δεύτερη περίπτωση είχαν αποβληθεί δύο «κυανόλευκοι», μείωσε σε 6-5, ένα λεπτό πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου.

Ισως η πιο καθοριστική φάση του πρώτου ημιτελικού ήταν η αποβολή του Χατζηδάκη, στα τελευταία δευτερόλεπτα του τρίτου οκταλέπτου. Ο Εθνικός κέρδισε το σπριν της τελευταίας περιόδου βκαι σκόραρε με τον Μυλωνάκη στα λίγα δευτερόλεπτα που είχε με παίκτη παραπάνω. Το γκολ αυτό «έσπασε» την ψυχολογία των «μπέμπηδων», που στη συνέχεια έχασαν επίθεση με παίκτη παραπάνω και δέχθηκαν ξανά γκολ στην κόντρα (το τέταρτο) από τον Φώτη Μπλάνη, περίπου πέντε λεπτά πριν τη λήξη. Η διαφορά επανήλθε στα τρία γκολ (8-5), ο Μπουρνάζος μείωσε και ο Χρήστος Αφρουδάκης σχεδόν στην εκπνοή (με δύο παίκτες παραπάνω) διαμόρφωσε το τελικό 9-6.

Τα οκτάλεπτα: 0-1, 3-5, 2-0, 1-3

Η Βουλιαγμένη είχε 4/9 στον παίκτη παραπάνω, 1/1 πέναλτι και ένα γκολ από περιφέρεια. Ο Εθνικός είχε μόλις 3/10 στον παίκτη παραπάνω, 0/1 πέναλτι, δύο γκολ από θέση φουνταριστού και τέσσερα στην κόντρα.

Διαιτητές: Σταυρίδης-Μοίραλης

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ (Δημήτρης Μαυρωτάς): Πρωτονοτάριος, Β.Εμμανουηλίδης, Μιτελούδης 1, Δουδέσης, Τσίκλος, Αγγελίδης, Τίντσιτς 2, Κατσαούνης, Ζ.Αφρουδάκης, Καρούντζος, Μπουρνάζος 2, Χατζηδάκης 1, Τσαλκάνης

ΕΘΝΙΚΟΣ (Μάκης Βολτυράκης): Σέφικ, Μυλωνάκης 1, Μάζης, Κοκκινάκης, Χατζηκυριακάκης, Νόσεκ 1, Μπλάνης 2, Καλακώνας 2, Χρ.Αφρουδάκης 1, Ι.Εμμανουηλίδης, Βλοντάκης 2, Δήμου, Καραμπέτσος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο