Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ο προγραμματισμός του Εθνικού Θεάτρου για την επόμενη σεζόν

Ο προγραμματισμός του Εθνικού Θεάτρου για την επόμενη σεζόν

Σύνδεση του χθες με το αύριο μέσα από το σήμερα θα επιδιώξει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Γ.Χουβαρδάς, διατηρώντας τα «πολλά και μεγάλα επιτεύγματα» του Ν.Κούρκουλου αν και, όπως είπε, «είναι δύσκολο να προσθέσεις την δική σου πινελιά σε έναν άρτιο πίνακα».

38

Σύνδεση του χθες με το αύριο μέσα από το σήμερα θα επιδιώξει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Χουβαρδάς, διατηρώντας τα «πολλά και μεγάλα επιτεύγματα» του Νίκου Κούρκουλου και επαυξάνοντάς τα με καινοτομίες, δίνοντας το δικό του στίγμα, αν και, όπως είπε, «είναι δύσκολο να προσθέσεις την δική σου πινελιά σε έναν άρτιο πίνακα».

Ο νέος διευθυντής, στην πρώτη του παρουσίαση αφότου ανέλαβε καθήκοντα, δημοσιοποίησε το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για το 2007-2008. Σε αυτό εισάγονται ο θεσμός διαγωνισμού νέων Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων που θα διεξάγει το Εθνικό σε συνεργασία με τη Γραμματεία Νέας Γενιάς, ο θεσμός των συνδρομητών, φίλων, αρωγών κ.λ.π. αλλά και οι συζητήσεις με το κοινό, μετά τις παραστάσεις.

Σε καλλιτεχνικό επίπεδο εισάγεται ένας κύκλος παραστάσεων μεγάλων θεαμάτων χοροθεάτρου στη σκηνή Κοτοπούλη (ΡΕΞ), αρχής γενομένης με τον χορογράφο Κωνσταντίνο Ρήγο και εγκαινιάζεται ένας καινούργιος χώρος (ο κ. Χουβαρδάς δεν τον προσδιόρισε) με μια παράσταση «μουσικής φαντασίας για τη ζωή και το έργο του Αρθούρου Ρεμπό», σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου και μουσική Νίκου Πλάτανου.

Η Νέα Σκηνή θα είναι αφιερωμένη κυρίως στο ελληνικό ρεπερτόριο, που θα ανεβαίνει όμως με νέες σκηνοθετικές ματιές και νέα μέσα, όπως η σκηνοθετική πρόταση του Σωτήρη Χατζάκη για τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου ή η παράσταση «Στάλιν, μια συζήτηση για το ελληνικό θέατρο» των Ακύλα Καραζήση και Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Στην Κεντρική Σκηνή θα ανεβεί η «Κασετίνα» του Στερνχάιμ σε σκηνοθεσία Βίκτορα Αρδίτη, η «Τρικυμία» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, ο «Ασχημος» του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου και άλλα γνωστά κλασικά έργα.

Η επιτυχημένη πορεία της Πειραματικής Σκηνής θα συνεχιστεί φέτος με τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθηνού, τον «Βυθό» του Γκόρκι σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη, την «Πλαστελίνη» του Σιγκάρεφ σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάκου και τους «Παίκτες» του Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Ελένης Μπόζα.

Με το Εθνικό Θέατρο -και συγκεκριμένα στο ΡΕΞ- συνεργάζονται φέτος οι Λευτέρης Βογιατζής στον Πρίγκιπα του Χόμπουργκ του Χάινριχ φον Κλάιστ και ο Μάρκ φον Χέννιγκ σε μια διασκευή του σεξπηρικού Έμπορου της Βενετίας με τίτλο «Ο Έμπορος του Λας Βέγκας».

Τέλος, στην Επίδαυρο, το Εθνικό Θάτρο συμμετέχει φέτος με την προγραμματισμένη για τις 10 και 11 Αυγούστου παράσταση της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν, σκηνικά Διονύση Φωτόπουλου και ερμηνευτές τον Γιάννη Φέρτη (Παιδαγωγό), Στεφανία Γουλιώτη (Ηλέκτρα), Κόρα Καρβούνη (Χρυσόθεμι), Καριοφυλιά Καραμπέτη (Κλυταιμνήστρα), Απόστολο Τότσικα (Ορέστη), Μίλτο Σωτηριάδη (Πυλάδη), Λάζαρο Γεωργακόπουλο (Αίγισθο).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο