Κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Στα φαρμακεία έφτασε πριν από λίγες ημέρες (στις 11 Ιανουαρίου) το πρώτο εμβόλιο κατά των ιών που ευθύνονται για τον καρκίονο του τραχήλου της μήτρας. Προς το παρόν, όμως, το κόστος του δεν καλύπτεται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο.
36
Στα φαρμακεία έφτασε πριν από λίγες ημέρες (στις 11 Ιανουαρίου) το πρώτο εμβόλιο κατά των ιών που ευθύνονται για τον καρκίονο του τραχήλου της μήτρας. Προς το παρόν, όμως, το κόστος του δεν καλύπτεται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο.
Το εμβόλιο, που προσφέρει αποτελεσματικότητα 70-75%, γίνεται σε τρεις δόσεις, που χορηγούνται σε συνολικό διάστημα έξι μηνών και το κόστος του ανέρχεται σε 555 ευρώ (185 ευρώ η κάθε δόση).
Το Gardasil της εταιρείας Merck προστατεύει από ορισμένους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος προκαλεί και τα γνωστά κονδυλώματα. Συγεκριμένα προσφέρει ανοσία από τους υποτύπους 16 και 18 του HPV, οι οποίοι ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και από τους μη ογκογόνους υπότυπους 6 και 11, υπεύθυνων για το 90% των κονδυλωμάτων κυρίως της πρωκτογεννητικής περιοχής.
Το εμβόλιο απευθύνεται κυρίως σε κοπέλες που δεν έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ενήλικες έως 26 ετών, ανεξάρτητα από το αν είναι ήδη σεξουαλικά ενεργές ή από το αν είναι ήδη φορείς του ιού. Πρέπει πάντως να μην εμφανίζουν ήδη νεοπλασματικές αλλοιώσεις στον τράχηλο εξαιτίας του ιού. Οι γυναίκες που θα εμβολιαστούν θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τεστ Παπανικολάου.
Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο Θεόδωρος Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας, με αφορμή την κυκλοφορία του εμβολίου και την επιστημονική διημερίδα με θέμα «HPV-Εμβόλιο: Από την έρευνα στην εφαρμογή» που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πότε γαβγίζει ένας σκύλος – Με ποιον τρόπο ενισχύουμε το γάβγισμα
- Ενυδάτωση χειλιών: Lip balms που κάνουν δουλειά
- Μέση Ανατολή: Παγκόσμιο μπλακ άουτ στις αερομεταφορές – Ακυρώσεις και στο «Ελ. Βενιζέλος»
- Πέθανε ο πρώτος προπονητής του Μαραντόνα στη Νάπολι
- Χριστίνα Σάλτη: Εγκλωβισμένη στην Αυστραλία
- Ισοκράτης: Η παιδεία ως δύναμη του λόγου (Μέρος ΙΔ’)
- Μπουλς – Μπακς 120-97: Ασταμάτητος ο Γκίντι και νέα ήττα για το Μιλγουόκι
- Μέση Ανατολή: «Υπάρχει ανησυχία» – Ελληνίδα μεταφέρει πώς βιώνει την κατάσταση στο Άμπου Ντάμπι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/brennan-wolf-5ZTesI4UxpY-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442