Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Η «κυρία Τεπενδρή» του Κ.Κακανιά… εισβάλλει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η «κυρία Τεπενδρή» του Κ.Κακανιά… εισβάλλει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Την πρωτοποριακή εικαστική παρέμβαση Time goes by... so slowly (after Madonna), με πρωταγωνίστρια τη «μούσα» του ζωγράφου Κωνσταντίνου Κακανιά, την «κυρία Τεπενδρή», φιλοξενεί με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων ζωής το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

71

Την πρωτοποριακή εικαστική παρέμβαση (εγκατάσταση) υπό τον ευφάνταστο τίτλο Time goes by… so slowly (after Madonna), με πρωταγωνίστρια τη «μούσα» του ζωγράφου Κωνσταντίνου Κακανιά, την «κυρία Τεπενδρή», φιλοξενεί για πρώτη φορά και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ίδρυσή του το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Σύμφωνα με το διευθυντή του μουσείου, Νικόλαο Σταμπολίδη, «η κυρία Τεπενδρή» είναι γνωστή στο ελληνικό κοινό ως ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης, επισκέπτρια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και σημαντική συλλέκτρια έργων τέχνης. Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζεται ως κυκλαδίτικο ειδώλιο (κι όχι μόνο).

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει αιωρούμενα γλυπτά και ζωγραφιές (φιγούρες που θύμιζουν τον Καραγκιόζη, τον Κάλντερ, αλλά και πίνακες του Ντέιβιντ Σμιθ). Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κακανιά, η εγκατάσταση αυτή είναι ένας πίνακας τεμαχισμένος σε πολλά κομμάτια, το καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει το χρόνο, την αρχαιότητα και το μοντερνισμό· όλα αιωρούμενα, «όπως κι εμείς στη ζωή» λέει χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Γουλανδρή, Ντόλλη Γουλανδρή, δήλωσε ότι τα έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας του μουσείου.

Η παρουσίαση της εγκατάστασης έγινε στις 7 το βράδυ της Τρίτης, στη νέα πτέρυγα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η εγκατάσταση θα βρίσκεται στο μουσείο έως τις 22 Απριλίου 2006.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο