Με πλήρη καταστροφή απειλείται ο Μικρός Μυστράς της Αίγινας
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Μικρός Μυστράς στην Παλαιοχώρα της Αίγινας, όπου σώζονται 35 εκκλησάκια της μεσαιωνικής περιόδου. Ήδη, έχουν καταρρεύσει τέσσερα μνημεία, ενώ υπό καταστροφή είναι και ο Αγιος Ευθύμιος.
43
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Μικρός Μυστράς στην Παλαιοχώρα της Αίγινας, όπου σώζονται 35 εκκλησάκια της μεσαιωνικής περιόδου.
Ήδη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, έχουν καταρρεύσει τέσσερα μνημεία (η Παναγία του Γιαννούλη, η Αγία Βαρβάρα, ο Άγιος Αθανάσιος και η Αγία Κρυφτή), ενώ με καταστροφή απειλείται και ο Άγιος Ευθύμιος.
Επιπλέον, όπως έχει διαπιστώσει από το 2000, ο αρχιτέκτων Μιχαήλ Μαράς, έχουν πέσει όλες οι κινστέρνες (υπόγειες στέρνες του κάστρου), εκτός από μία.
Μόνο δύο εκκλησάκια έχουν αναστηλωθεί μέχρι στιγμής -και αυτό χάρη στις προσπάθειες της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έδωσε χρήματα και κινητοποίησε το Ίδρυμα Λεβέντη (για την αποκατάσταση του Αγίου Γεωργίου του Καθολικού) και το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος (για το καθολικό της Μονής της Αγίας Κυριακής).
Στο παρελθόν είχαν ξεκινήσει οι εργασίες για την αποκατάσταση των παλιών μονοπατιών και τον καθαρισμό και υπομνηματισμό του χώρου, ενώ είχε αρχίσει και η αποτύπωση των εκκλησιών, ώστε η αναστήλωσή τους να στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Όμως, η ένταξη της μελέτης στο Γ ΚΠΣ έχει παγώσει και η Παλαιοχώρα, αυτό το μοναδικό μεσαιωνικό σύνολο, εξακολουθεί να ριμάζει…
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Patriot: Μεταφέρεται συστοιχία στην Κάρπαθο
- Μπακς – Σέλτικς 81-108: Νέα βαριά ήττα για το Μιλγουόκι στην επιστροφή του Αντετοκούνμπο
- Κατασκοπεία στη Σούδα: Βρέθηκε κρυπτογραφημένο λογισμικό στο κινητό του Γεωργιανού
- O Λίνεκερ αποθέωσε τον Μπρούνο Φερνάντες
- Έκλεισαν τα Στενά του Ορμούζ – Ποιες χώρες θα επηρεαστούν περισσότερο
- «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο»: Με τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά στο θέατρο 104
- Tα διλήμματα στο τραπέζι Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές: Ο πόλεμος στο Ιράν, η συνταγματική αναθεώρηση, η ελληνική προεδρία Ε.Ε.
- Θεσμική η συνάντηση Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη – Δεν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης σε άλλα θέματα διαμηνύει το ΠΑΣΟΚ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 03.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mo-8EJAWgGv6o-unsplash-315x220.jpg)



















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442