Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Αποκαλύπτεται το μυστήριο του σπηλαίου στη Λέρνα Αργολίδας

Αποκαλύπτεται το μυστήριο του σπηλαίου στη Λέρνα Αργολίδας

Την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα μυστικά που έκρυβε ένα σπηλαιοβάραθρο στη Λέρνα Αργολίδας, όπου τον 6ο αιώνα εγκλωβίστηκε μία ομάδα ανθρώπων, θα έχουν τον προσεχή Σεπτέμβρη οι επισκέπτες του Χριστιανικού και Βυζαντινού Μουσείου.

43

Την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα μυστικά που έκρυβε ένα σπηλαιοβάραθρο στη Λέρνα Αργολίδας, όπου τον 6ο αιώνα εγκλωβίστηκε μία ομάδα ανθρώπων, θα έχουν τον προσεχή Σεπτέμβρη οι επισκέπτες του Χριστιανικού και Βυζαντινού Μουσείου.

Πρόκειται για μία έκθεση με τα ευρήματα που ήλθαν στο φως από την έρευνα που πραγματοποιούν στο σπήλαιο, από τον Ιανουάριο του 2004, τα μέλη της Διεύθυνσης Σπηλαιολογίας.

Τα ευρήματα, άκρως εντυπωσιακά: Εκατοντάδες νομίσματα του Ιουστίνου Β, 112 κεραμικά αγγεία, 47 πήλινα λυχνάρια, τρεις χάλκινες οινοχόες, 11 πόρπες, μαχαίρια, αλλά και -το σημαντικότερο όλων- τα οστά των εγκλωβισμένων. Σύμφωνα με τα Νέα, η έκθεση θα φιλοξενήσει το σύνολο των ευρημάτων -εκτός των οστών.

Το σπήλαιο, 5.200 τ.μ., βρίσκεται σε βάθος 14 μέτρων. Παραμένει άγνωστο για τους επιστήμονες το τι οδήγησε την ομάδα των ανθρώπων εκεί. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι υπολόγιζαν να μείνουν στο σπήλαιο για μικρό χρονικό διάστημα.

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι κανένα από τα αγγεία που βρέθηκαν δεν ήταν μαγειρικό σκεύος ή δεν προοριζόταν για την κατανάλωση τροφής. Επιπλέον, η μορφολογία του σπηλαίου, σε συνδυασμό με την απουσία άλλης εισόδου, αποκλείουν την κατοίκησή του.

Το μόνο που είναι γνωστό για την ταυτότητα αυτών των ανθρώπων είναι πως ήταν Χριστιανοί, καθώς είχαν μαζί τους έναν λιτανευτικό σταυρό με εγχάρακτο το κείμενο της Κυριακής Προσευχής και λυχνάρια διακοσμημένα με σταυρούς, και πως ανά οικογένειες είχαν καθίσει σε διαφορετικές γωνιές του σπηλαίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο