Η λειψυδρία σύντομα θα απειλεί την Αφρική με λιμό, προειδοποιεί διεθνής οργανισμός
Η αύξηση της κατανάλωσης νερού και η μείωση των αποθεμάτων θα προκαλέσει έλλειψη τροφής σε πολλές αφρικανικές χώρες, οι οποίες θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την εξωτερική βοήθεια, προειδοποιεί η Συμβουλευτική Ομάδα Διεθνούς Γεωργικής Έρευνας.
36
Η αύξηση της κατανάλωσης νερού και η μείωση των αποθεμάτων θα προκαλέσει έλλειψη τροφής σε πολλές αφρικανικές χώρες, οι οποίες θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την εξωτερική βοήθεια, προειδοποιούν επιστήμονες.
Η Συμβουλευτική Ομάδα Διεθνούς Γεωργικής Έρευνας (CGIAR) εκτιμά ότι η ζήτηση για πόσιμο νερό θα αυξηθεί στην Αφρική περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Μέχρι το 2025 ο αριθμός των Αφρικανών χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό θα αυξηθεί από τα 200 στα 523 εκατομμύρια άτομα.
Χωρίς νερό για άρδευση, οι σοδειές θα μειωθούν κατά 23% στο ίδιο διάστημα, ενώ οι εισαγωγές δημητριακών θα πρέπει να τριπλασιαστούν στους 35 εκατ. τόνους για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι δυσοίωνες προβλέψεις ανακοινώθηκαν στο πενθήμερο συνέδριο που πραγματοποιεί στο Ναϊρόμπι η CGIAR για την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την προστασία από τον λιμό.
Το εντονότερο πρόβλημα έλλειψης νερού θα αντιμετωπίσει η υποσαχάρια Αφρική. Οι χώρες με αυξημένη βροχόπτωση, όπως το Κονγκό, η Ζάμπια και η Νότιος Αφρική, πρέπει να βελτιώσουν τη διαχείριση των πόρων τους, ώστε να αποφευχθούν πλημμύρες όπως αυτές που έπληξαν πρόσφατα τη Μοζαμβίκη και την Κένια.
Η έλλειψη νερού εκτιμάται ότι θα επηρεάσει το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2025, ενώ οι απώλειες στην παραγωγή τροφίμων θα είναι ισοδύναμες με τη συνδυασμένη αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ και της Ινδίας.
«Η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί εκτενώς σε όλα τα επίπεδα, από τον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες χρησιμοποιούν το νερό μέχρι τις αποφάσεις σε θέματα διεθνούς πολιτικής που επηρεάζουν τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις για διαχείριση του νερού και υποδομή» αναφέρει ο Δρ Φρανκ Ρίσμπερμαν, πρόεδρος του προγράμματος Challenge Program on Water and Food Consortium της CGIAR.
«Οι αγροτικές επιδοτήσεις στη Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη καθορίζουν πού παράγονται τα τρόφιμα, και οι πολιτικές αποφάσεις που λαβάνονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου είναι πιθανώς ο κυριότερος παράγοντας για τον καθορισμό της ζήτησης για τροφή και επομένως για το ποσό του νερού που απαιτείται για την παραγωγή της τροφής αυτής» συμπληρώνει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τιμωρία της UEFA στη Ρεάλ Μαδρίτης για ρατσιστική συμπεριφορά των φιλάθλων της
- ΕΕ: Τηλεδιάσκεψη Φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής την Δευτέρα
- Από το βραβείο GLAAD του Heated Rivalry, στην Αρχαία Ελλάδα: Ο Μέγας Αλέξανδρος επελαύνει στο Netflix
- Σοκαριστικό βίντεο: Η στιγμή που το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Βηρυτό και καταρρέουν πολυκατοικίες
- Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις στο Youth Pass
- Στο ΣΕΦ για το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ο Πάσπαλι
- Δεν παίζει τελικά ο Λεσόρ – Η 12άδα του Παναθηναϊκού για το ντέρμπι στο ΣΕΦ
- Η 12άδα του Ολυμπιακού για το ντέρμπι: Οριστικά εκτός ο Μόρις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 06.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/andrey-novik-hc9Rwbma-Jk-unsplash-1-315x220.jpg)
















































![Κυνισμός χωρίς όρια: Ο Λευκός Οίκος «διαφημίζει» την επιχείρηση στο Ιράν με… Grand Theft Auto [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/Sans-titre-1-1-315x220.jpg)









![Ιράν: Η στιγμή αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης κοντά σε σχολείο αρρένων – Ένα παιδί σκοτώθηκε [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/Sans-titre-1-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442