Η Σιγκαπούρη επενδύει στη βιοτεχνολογία με νέο «επιστημονικό χωριό»
Ένα συγκρότημα φουτουριστικών κτιρίων θα στεγάσει τα φιλόδοξα σχέδια της Σιγκαπούρης να γίνει παγκόσμιο επιστημονικό κέντρο στον τομέα της βιοτεχνολογίας, της γενωμικής και της νανοτεχνολογίας. Στο Biopolis θα εργάζονται περίπου 2.000 επιστήμονες.
Ένα συγκρότημα φουτουριστικών κτιρίων που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη θα στεγάσει τα φιλόδοξα σχέδια της Σιγκαπούρης να γίνει παγκόσμιο επιστημονικό κέντρο στον τομέα της βιοτεχνολογίας, της γενωμικής και της βιοτεχνολογίας.
Όπως αναφέρει το BBC, το Biopolis, κόστους 500 εκατ. δολαρίων, αποτελείται από επτά κτίρια από γυαλί και μέταλλο, με ονόματα όπως Chromos, Helios και Proteos.
Περίπου 2.000 επιστήμονες, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, έχουν αρχίσει να μεταφέρουν εκεί τις δραστηριότητές τους.
Πολλοί από αυτούς είναι ήδη αναγνωρισμένοι στο χώρο τους: Ο Έντισον Λιου του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Καρκίνου αναλαμβάνει τώρα επικεφαλής του Ινστιτούτου Γενωμικής της Σιγκαπούρης, το οποίο προηγήθηκε στον προσδιορισμό της γενετικής αλληλουχίας του ιού του SARS.
Στο Biopolis μετακόμισε πρόσφατα και ο Αλαν Κόλαν, μέλος της βρετανικής ερευνητικής ομάδας που δημιούργησε την Ντόλι, τον πρώτο κλώνο προβάτου.
Στο νέο κέντρο δημιούργησαν επίσης εργαστήρια πολλές μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως η Novartis και η βρετανική Paradigm Therapeutics. Ο διευθυντής ερευνών της Paradigm Ίαν Γκρέι αναφέρει: «Υπάρχει μια πολύ καλή βάση ταλέντων, ειδικά στο χώρο της μοριακής βιολογίας όπου δραστηριοποιούμαστε».
»Το Biopolis είναι ένα μείγμα βιομηχανικών και ακαδημαϊκών ερευνητικών μονάδων, και οραματιζόμαστε ότι θα γίνει ένα κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας» συνεχίζει.
Οι τομείς της γενωμικής και της βιοτεχνολογίας θεωρούνται πολλά υποσχόμενοι, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν είναι κερδοφόροι. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού πρακτορείου, με το Biopolis η Σιγκαπούρη φαίνεται να βάζει στοίχημα ότι αυτό σύντομα θα αλλάξει.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας