Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Το Καζακστάν σχεδιάζει νέο φράγμα για τη σωτηρία της Λίμνης Αράλης

Το Καζακστάν σχεδιάζει νέο φράγμα για τη σωτηρία της Λίμνης Αράλης

Με την κατασκευή ενός τεράστιου φράγματος το Καζακστάν θα προσπαθήσει να σώσει μέρος της Λίμνης Αράλης, η οποία συρρικνώθηκε σε όγκο κατά 90% σε 40 χρόνια. Το έργο πάντως θα είναι αδύνατο να αναστρέψει την «χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή του πλανήτη».

36

Με την κατασκευή ενός τεράστιου φράγματος το Καζακστάν θα προσπαθήσει να σώσει μέρος της Λίμνης Αράλης, η οποία συρρικνώθηκε σε όγκο κατά 90% σε διάστημα 40 ετών. Το φιλόδοξο έργο θα είναι πάντως αδύνατο να αναστρέψει την «χειρότερη ανθρωπογενή περιβαλλοντική καταστροφή του πλανήτη».

Η Αράλη, κάποτε η τέταρτη μεγαλύτερη εσωτερική θάλασσα του κόσμου, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε βάθος και έχει πλέον χωριστεί σε δύο τμήματα από ένα νησί που αναδύθηκε στο μέσο της.

Το Καζακστάν θα επιχειρήσει να σώσει το βόρειο τμήμα της κατασκευάζοντας φράγμα από τσιμέντο, μήκους 12,7 χιλιομέτρων, το οποίο θα διέρχεται από το νησί.

Το νότιο τμήμα της λίμνης θα παραμείνει αποξηραμένο για πάντα.

Το έργο, που αντικαθιστά το φράγμα από λάσπη που κατέρρευσε πέρυσι, εκτιμάται ότι θα ανεβάσει τη στάθμη στα 38 με 42 μέτρα, για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία. Η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Την Λίμνη Αράλη μοιράζονται το καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν. Οι δύο χώρες έχουν ιδρύσει το Διεθνές Ταμείο για τη Σωτηρία της Αράλης (Ifas), μαζί με το Τατζικιστάν, το Τουρμενιστάν και το Κιργιστάν.

«Σκουπιδότοπος»

«Σε οκτώ με δέκα χρόνια ελπίζουμε ότι η βόρεια ακτογραμμή θα επιστρέψει εκεί που βρισκόταν πριν από δέκα χρόνια» αναφέρει στο BBC ο επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής του Ifas Σιριτζίντιν Ασλοφ.

Η συρρίκνωση και η μόλυνση της Αράλης έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ειδικούς η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή όλων των εποχών.

Η υποβάθμιση ξεκίνησε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, όταν τεράστιες εκτάσεις και ποσότητες νερού διατέθηκαν για την εντατική καλλιέργεια βαμβακιού. Τα εγγυοβελτιωτικά έργα μείωσαν τη ροή προς τη λίμνη από τα 65 κυβικά χιλιόμετρα το 1960 στα 1,5 κυβ. χλμ σήμερα, σύμφωνα με τον Ασλοφ.

«Οι επιπτώσεις από εκείνη την εποχή είναι καταστροφικές, πάνω από όλα για την υγεία των ανθρώπων εκεί» είπε.

«Στις περιοχές που βρίσκονται πλησιέστερα στη λίμνη, η αναιμία, οι καρκίνοι, οι ασθένειες του ήπατος και των νεφρών και οι παιδικές ασθένειες αυξάνονται. Οι Σοβιετικοί μετέτρεψαν την Αράλη σε σκουπιδότοπο» συνεχίζει.

Στο Ifas σκοπεύει να γίνει μέλος και το Αφγανιστάν, από όπου διέρχεται ο ποταμός Σιρ Ντάρια που τροφοδοτεί τη λίμνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο