Δορυφόρος ανακαλύπτει στον Αρη ημιπολύτιμους λίθους
Τεράστιες ποσότητες του ημιπολύτιμου λίθου ολιβίνη ανακαλύφθηκαν στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη από τον δορυφόρο Mars Global Surveyor. To διαφανές πράσινο πέτρωμα ίσως προσφέρει στους επιστήμονες νέα στοιχεία για το γεωλογικό παρελθόν του Αρη.
Τεράστιες ποσότητες του ημιπολύτιμου λίθου ολιβίνη ανακαλύφθηκαν στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη από τον δορυφόρο Mars Global Surveyor. To διαφανές πράσινο πέτρωμα προσφέρει στους επιστήμονες νέα στοιχεία για το γεωλογικό παρελθόν του Αρη, αναφέρει δημοσίευση στο Science την Παρασκευή.
Όπως αναφέρει το BCC, ο ολιβίνης είναι γνωστός στους κοσμηματοποιούς ως περίδοτο.
Η παρουσία του ίσως δείχνει ότι ο Αρης ήταν ξηρός και ψυχρός εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια -το περίδοτο διασπάται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας.
Αυτό που πρέπει τώρα να προσδιορίσουν οι επιστήμονες είναι το πότε ανήλθε στην επιφάνεια του πλανήτη το πέτρωμα -αν υπάρχει εκεί για δισεκατομμύρια χρόνια, καταρρίπτεται η θεωρία ότι ο Αρης ήταν κάποτε υγρός και θερμός και ίσως φιλοξενούσε πρωτόγονες μορφές ζωής.
Το Mars Global Surveyor εντόπισε τις αποθέσεις ολιβίνη σε μια έκταση 30.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κατά μήκος μιας στενής και ρηχής κοιλότητας γνωστής ως Nili Fossae.
Η περιοχή σχηματίστηκε πιθανώς πριν από 3,6 δισ. χρόνια, όταν ένας αστεροειδής προσέκρουσε σε μικρή απόσταση και σχημάτισε έναν κρατήρα γνωστό σήμερα ως Λεκάνη Isidis.
Ο ολιβίνης, παγιδευμένος αρχικά στο υπέδαφος, είτε αποκαλύφθηκε κατά την πρόσκορουση του αστεροειδή, είτε ωθήθηκε στην επιφάνεια από άλλους παράγοντες στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν του πλανήτη.
«Αν ο ολιβίνης εκτέθηκε αμέσως μετά την πρόσκρουση, η αρειανή επιφάνεια ίσως ήταν ξηρή και ψυχρή για πάνω από τρία δισ. χρόνια» γράφουν στο Science οι ερευνητές της αμερικανικής Τοπογραφικής Υπηρεσίας στο Ντένβερ του Κολοράντο.
«…αλλά αν ο ολιβίνης αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην επιφάνεια, θα μπορούσε να είναι ψυχρή και ξηρή για μόνο μερικές χιλιάδες χρόνια» συνεχίζουν.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας