«Ασπίδα» κατά του καρκίνου η συνδυασμένη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών
Στο σχεδιασμό ενός ειδικού διαιτολογίου-«ασπίδα» κατά του καρκίνου ενδέχεται να συμβάλει η διαπίστωση ομάδας επιστημόνων ότι η συνδυασμένη κατανάλωση δύο συγκεκριμένων συστατικών τροφίμων λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την προσβολή από την επάρατη νόσο.
Στο σχεδιασμό ενός ειδικού διαιτολογίου-«ασπίδα» κατά της εκδήλωσης καρκίνου ενδέχεται να συμβάλει η διαπίστωση ομάδας επιστημόνων ότι η συνδυασμένη κατανάλωση δύο συγκεκριμένων συστατικών τροφίμων λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την προσβολή από την επάρατη νόσο.
Όπως επισημαίνει το BBC, επικαλούμενο τη σχετική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Carcinogenesis) η συνδυασμένη κατανάλωση σουλφοραφάνης (ουσίας που ανήκει στα ισοθειοκυανικά άλατα) και σεληνίου είναι 13 φορές ισχυρότερη στην καταπολέμηση του καρκίνου από ότι η χωριστική κατανάλωση των δύο συστατικών.
Η σουλφοροφάνη, φυτική χημική ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία του καρκίνου, εντοπίζεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα μπρόκολα, τα λάχανα, τα βλήτα, καθώς και στο νεροκάρδαμο. Στα τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο συγκαταλέγονται τα καρύδια, τα πουλερικά, τα ψάρια, οι ηλιόσποροι και τα μανιτάρια.
Οι επιστήμονες του βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών Τροφίμων (IFR) επικέντρωσαν τις έρευνές τους στα γονίδια που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό και την ανάπτυξη όγκων, καθώς και στην εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Συνδυάζοντας τη σουλφοροφάνη και το σελήνιο, οι ειδικοί διαπίστωσαν πως είχαν πολύ μεγαλύτερη επιρροή στα εν λόγω γονίδια.
Κατ επέκταση, οι Βρετανοί ερευνητές εκτιμούν πως ενδεχομένως καταστεί μελλοντικά δυνατός ο σχεδιασμός ειδικών διαιτολογίων για την πρόληψη του καρκίνου ή η έκδοση ειδικών οδηγιών για υγιεινή διατροφή.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας