Το γονίδιο-«κλειδί» για τη μοναδικότητα του ανθρώπου εντόπισαν Αμερικανοί επιστήμονες
Τη μοναδικότητα του ανθρώπου έναντι των υπόλοιπων προτευόντων θηλαστικών ενδέχεται να εξηγεί γονιδιακή μετάλλαξη ηλικίας 21 με 33 εκατομμυρίων ετών που εντόπισαν μόλις πρόσφατα Αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χαρβαρντ στη Μασσαχουσέτη.
Τη μοναδικότητα του ανθρώπου έναντι των υπόλοιπων πρωτευόντων θηλαστικών ενδέχεται να εξηγεί γονιδιακή μετάλλαξη ηλικίας 21 με 33 εκατομμυρίων ετών που εντόπισαν μόλις πρόσφατα Αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χαρβαρντ στη Μασσαχουσέτη.
Όπως επισημαίνει το BBC, επικαλούμενο έκθεση των επιστημόνων που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, το γονίδιο που φέρει την ονομασία Tre2 εμφανίστηκε την εποχή που τα πρωτεύοντα θηλαστικά λάμβαναν πιο ανθρώπινη μορφή.
Ενδεχομένως το γονίδιο αναπαράχθηκε, δημιουργώντας πολλές νέες μεταλλάξεις κυρίως στον οργανισμό των ανθρώπων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Tre2 συναντάται σε ελάχιστα θηλαστικά εκτός από τους ανθρώπους και τους «στενότερους συγγενείς» τους, χιμπατζήδες, γορίλες, πιθήκους και ουρακοτάγκους.
Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών του Χάρβαρντ Μασσαχουσέτης, η επίμαχη γονιδιακή μετάλλαξη δημιουργήθηκε από την ένωση δύο γονιδίων στη διάρκεια της εξέλιξης των πρωτεύοντων θηλαστικών. Κατά το ήμυσι, το Tre2 είναι ταυτόσημο με αρχαίο γονίδιο που φέρουν πολλά ζώα.
Η αιφνίδια εμφάνισή του, σχετικά αργά στην ιστορία του ζωϊκού βασιλείου, ενδέχεται -θεωρητικά- να αποτέλεσε το μοχλό της εξέλιξης της ανθρωπότητας.
«Τα ευρήματά μας έχουν πιθανές συνέπειες στην κατανόηση των γενετικών διαφορών μεταξύ ανθρώπων και άλλων προτευόντων θηλαστικών» αναφέρει στο BBC ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, Δρ Ντάνιελ Χάμπερ.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Πέντε ερωτικές ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικές εποχές της Ελλάδας, συνθέτουν το κοινό σύμπαν του έργου «Η Αστερόσκονη», όπου άνθρωποι και χρονικότητες συναντιούνται γύρω από την ίδια ανάγκη για αγάπη και σύνδεση.
Η Δευτέρα 9 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον Αντώνη Καλογιάννη, καθώς το έργο του θα «ζωντανέψει» στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, μέσα από τη μουσική παράσταση «Η φωνή της ψυχής μας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας