Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
H Κίνα σφίγγει τον κλοιό λογοκρισίας στα social media – Στο στόχαστρο και οι πεσιμιστικές αναρτήσεις

H Κίνα σφίγγει τον κλοιό λογοκρισίας στα social media – Στο στόχαστρο και οι πεσιμιστικές αναρτήσεις

Νέα καμπάνια λογοκρισίας στην Κίνα για αναρτήσεις που υποκινούν σε βία, καλλιεργούν αντικοινωνικά αισθήματα ή εκφράζουν απαισιοδοξία για την οικονομία ή γενικά για τη ζωή.

Η ρυθμιστική αρχή του κινεζικού Διαδικτύου στην Κίνα ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ξεκινά δίμηνη εκστρατεία κατά των αναρτήσεων στα social media που υποκινούν βία ή αισθήματα εχθρότητας στην κοινωνία. Στο στόχαστρο μπαίνουν ακόμα και τα πεσιμιστικά σχόλια για την επιβράδυνση της οικονομίας.

Η Κίνα απαιτεί από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να ελέγχουν αυστηρά το περιεχόμενο ώστε να αποφεύγουν οτιδήποτε θεωρείται υπερβολικά ανατρεπτικό, χυδαίο, πορνογραφικό ή γενικά επιβλαβές.

Σε ανακοίνωσή της, η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας (CAC) απαρίθμησε μια σειρά από προβλήματα, όπως η διάδοση φημών σχετικά με «την οικονομία, τα οικονομικά, την κοινωνική προστασία και τις δημόσιες πολιτικές», ή ακόμα και «η κακόβουλη ερμηνεία κοινωνικών γεγονότων, η υπερβολική παρουσίαση ατυχών καταστάσεων και η εκμετάλλευσή τους για την προώθηση μιας αρνητικής άποψης για τη ζωή, μιας απογοήτευσης».

Η εξέλιξη έρχεται την ώρα που μερικοί νέοι κινέζοι ασπάζονται τα διαδικτυακά σλόγκαν «μείνε ξαπλωμένος» και «αφέσου να σαπίσεις», απορρίπτοντας την κουλτούρα της σκληρής εργασίας στην Κίνα και δίνοντας προτεραιότητα στην ψυχική ηρεμία.

Η νέα εκστρατεία διαδικτυακή λογοκρισίας στην Κίνα έχει στόχο την «ενίσχυση ενός πιο πολιτισμένου και ορθολογικού διαδικτυακού περιβάλλοντος» ανέφερε η CAC.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η αρχή τον Σεπτέμβριο σε τρεις πλατφόρμες που κατηγορούνται είχαν παραμελήσει τις υποχρεώσεις διαχείρισης περιεχομένου τους.

Το Σάββατο, η CAC ανακοίνωσε ότι θα λάβει «πειθαρχικά και τιμωρητικά μέτρα» εναντίον της πλατφόρμας microblogging Weibo και της πλατφόρμας βίντεο Kuaishou, κατηγορώντας τες ότι προωθούν ειδήσεις διασημοτήτων και «ανεπιθύμητο» περιεχόμενο.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η ρυθμιστική αρχή στην Κίνα έλαβε παρόμοια μέτρα εναντίον της Xiaohongshu, μιας πλατφόρμας τύπου Instagram.

Η φύση των κυρώσεων εναντίον των τριών πλατφορμών δεν προσδιορίστηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο