Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Οξυγόνο» από τη Σύρο για τη Γάζα  – Η ελληνική αποστολή του Global Sumud Floatilla

«Οξυγόνο» από τη Σύρο για τη Γάζα – Η ελληνική αποστολή του Global Sumud Floatilla

Το ελληνικό πλοίο «Οξυγόνο» αναχωρεί από τη Σύρο για να δώσει μία πνοή ζωής στη Γάζα

Το ελληνικό πλοίο που συμμετέχει στον στόλο αλληλεγγύης του Global Sumud Flotilla ονομάστηκε «Οξυγόνο» από τα μέλη του March to Gaza Greece, σε μια συμβολική αναφορά σε παγκόσμια κινήματα υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτά που γεννήθηκαν  στην Ελλάδα, στην Πύλο και τα Τέμπη.

Στο λιμάνι της Σύρου διεξήχθησαν εκδηλώσεις αποχαιρετισμού, με πολίτες να δείχνουν τη στήριξή τους και να στέλνουν το μήνυμα ότι «όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Γάζα».

YouTube thumbnail

Οι διοργανωτές καλούνν τον κόσμο να απαιτήσει ασφαλές πέρασμα για τα πλοία και να γίνει η ασπίδα προστασίας τους, σημειώνοντας ότι η ασφάλεια της αποστολής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενεργή στήριξη των πολιτών.

Η αναχώρηση του «Οξυγόνου» είχε προγραμματιστεί για τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής από το λιμάνι της Σύρου, με προορισμό τη Γάζα. Στόχος της ελληνικής αποστολής είναι να αμφισβητήσει τον ισραηλινό αποκλεισμό και να δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο αλληλεγγύης που θα συνδέει τη Γάζα με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο διεθνής στόλος περιλαμβάνει πάνω από 40 πλοία και πλήρωμα από 44 χώρες.

;

View this post on Instagram

A post shared by 🇵🇸 March To Gaza Greece (@marchtogaza_greece)

@gbsumudflotillaWhen government fails, Peoples stand up. All eyes on global sumud flotilla♬ original sound – Global Sumud Flotilla

Αλλυλεγγύη και «Οξυγόνο» από την Σύρο και την Ελλάδα

«Νιώθουμε πόνο για τη Γάζα και ασφυξία βλέποντας τα δεινά των ανθρώπων εκεί», δήλωσε ο Αγησίλαος Κουλούρης, μέλος του March to Gaza Greece. «Το όνομα “Οξυγόνο” συμβολίζει τη ζωή. Παρακολουθώντας τις εικόνες από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, βλέπουμε παιδιά και οικογένειες να υποφέρουν. Και επειδή νοιαζόμαστε, νιώθουμε ασφυξία».

Εμπόδια από το Λιμεναρχείο

Λίγο πριν το πλοίο «Οξυγόνο», αναχωρήσει από τη Σύρο, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο νησί για να στηρίξει τον απόπλου. Ωστόσο, το Λιμεναρχείο Σύρου καθυστέρησε να εκδώσει τα απαραίτητα έγγραφα, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αναχώρηση του πλοίου.

Οι αλληλέγγυοι που είχαν φτάσει από διάφορες περιοχές της χώρας πραγματοποίησαν πορεία προς το Λιμεναρχείο, απαιτώντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα, με πιο χαρακτηριστικό:

«Δώστε απόπλου, σηκώστε τα πανιά, με την Παλαιστίνη ως τη Λευτεριά»

Εν τέλει το «Οξυγόνο» κατάφερε να αποπλεύσει στις 20:30.

Σύμφωνα με το March to Gaza Greece, θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας της ελληνικής αποστολής μέσω στίγματος gps.

Οι προηγούμενες απόπειρες

Δεν πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια της ελληνικής αποστολής να πλεύσει προς τη Γάζα.


Ο απόπλους ήταν  αρχικά προγραμματισμένος για τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, αλλά αναγκάστηκε να μεταφερθεί για την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στις 14:00, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που εμπόδισαν την ασφαλή αναχώρηση του πρώτου πλοίου του στόλου από το λιμάνι της Βαρκέλωνης.

Στην συνέχεια, άλλαξε για άλλη μία φορά ημερομηνία, και μεταφέρθηκε στην Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου.


Αυτές οι καθυστερήσεις, έλαβαν χώρο λόγω τεχνικών ζητημάτων που προέκυψαν σε έναν τόσο μεγάλο στόλο, ο οποίος στήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, εξαιτίας της επείγουσας κατάστασης.

Παράλληλα, δύο πρόσφατες επιθέσεις με drones εναντίον πλοίων στην Τυνησία ανέδειξαν πόσο ενοχλεί το εγχείρημα τις δυνάμεις του Ισραήλ και τους συμμάχους τους, συμβάλλοντας στην καθυστέρηση, σύμφωνα με τους ακτιβιστές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο