«Οξυγόνο» από τη Σύρο για τη Γάζα – Η ελληνική αποστολή του Global Sumud Floatilla
Το ελληνικό πλοίο «Οξυγόνο» αναχωρεί από τη Σύρο για να δώσει μία πνοή ζωής στη Γάζα
Το ελληνικό πλοίο που συμμετέχει στον στόλο αλληλεγγύης του Global Sumud Flotilla ονομάστηκε «Οξυγόνο» από τα μέλη του March to Gaza Greece, σε μια συμβολική αναφορά σε παγκόσμια κινήματα υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, στην Πύλο και τα Τέμπη.
Στο λιμάνι της Σύρου διεξήχθησαν εκδηλώσεις αποχαιρετισμού, με πολίτες να δείχνουν τη στήριξή τους και να στέλνουν το μήνυμα ότι «όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Γάζα».
Οι διοργανωτές καλούνν τον κόσμο να απαιτήσει ασφαλές πέρασμα για τα πλοία και να γίνει η ασπίδα προστασίας τους, σημειώνοντας ότι η ασφάλεια της αποστολής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενεργή στήριξη των πολιτών.
Δηλώσεις του Δημήτρη Τζαμουράνη, μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης κατά την αναχώρηση των πλοίων της ελληνικής αποστολής, μέρος του διεθνούς στόλου #GlobalSumudFlotilla, από τη #Συρος. #antireport #Παλαιστινη #ΓΑΖΑ #κυβέρνηση_μητσοτάκη pic.twitter.com/q3vWINH9zw
— Κομμουνιστική Απελευθέρωση (@KA_press) September 14, 2025
Η αναχώρηση του «Οξυγόνου» είχε προγραμματιστεί για τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής από το λιμάνι της Σύρου, με προορισμό τη Γάζα. Στόχος της ελληνικής αποστολής είναι να αμφισβητήσει τον ισραηλινό αποκλεισμό και να δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο αλληλεγγύης που θα συνδέει τη Γάζα με τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο διεθνής στόλος περιλαμβάνει πάνω από 40 πλοία και πλήρωμα από 44 χώρες.
Συρος 14/9/25 pic.twitter.com/BxCVkZgIGz
— G. Kazakis (@Rodman63713351) September 14, 2025
;
View this post on Instagram@gbsumudflotillaWhen government fails, Peoples stand up. All eyes on global sumud flotilla♬ original sound – Global Sumud Flotilla
Αλλυλεγγύη και «Οξυγόνο» από την Σύρο και την Ελλάδα
«Νιώθουμε πόνο για τη Γάζα και ασφυξία βλέποντας τα δεινά των ανθρώπων εκεί», δήλωσε ο Αγησίλαος Κουλούρης, μέλος του March to Gaza Greece. «Το όνομα “Οξυγόνο” συμβολίζει τη ζωή. Παρακολουθώντας τις εικόνες από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, βλέπουμε παιδιά και οικογένειες να υποφέρουν. Και επειδή νοιαζόμαστε, νιώθουμε ασφυξία».
#Σύρος: Γι’ αυτόν τον λόγο σαλπάρουμε αύριο Κυριακή 14/09/2025, ώρα 17:00 από το λιμάνι της Ερμούπολης για τη #Γάζα – Ολα τα μάτια στραμμένα στη Γάζα! / Ανακοίνωση σε GR & EN (ΕΙΚΟΝΕΣ)#Συρος #syros
🇵🇸👉https://t.co/kr0MzRaYnB pic.twitter.com/uoZJydfkPm— altersyros (@altersyros) September 13, 2025
Εμπόδια από το Λιμεναρχείο
Λίγο πριν το πλοίο «Οξυγόνο», αναχωρήσει από τη Σύρο, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο νησί για να στηρίξει τον απόπλου. Ωστόσο, το Λιμεναρχείο Σύρου καθυστέρησε να εκδώσει τα απαραίτητα έγγραφα, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αναχώρηση του πλοίου.
Οι αλληλέγγυοι που είχαν φτάσει από διάφορες περιοχές της χώρας πραγματοποίησαν πορεία προς το Λιμεναρχείο, απαιτώντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα, με πιο χαρακτηριστικό:
«Δώστε απόπλου, σηκώστε τα πανιά, με την Παλαιστίνη ως τη Λευτεριά»
Ερμούπολη Σύρου 14/9 #marchtogaza #global #sumud #flotilla #sail2gaza #sail #greece #syros #gaza #freepalestine #breakthesiege #stopthegenocideingaza #alleyesonglobalsumudflotilia #solidarity #palestinewillbefree pic.twitter.com/klmZQsDCze
— Οδυσσέας Ευθυμίου (@eodysseas) September 14, 2025
Εν τέλει το «Οξυγόνο» κατάφερε να αποπλεύσει στις 20:30.
Σύμφωνα με το March to Gaza Greece, θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας της ελληνικής αποστολής μέσω στίγματος gps.
View this post on Instagram
Οι προηγούμενες απόπειρες
Δεν πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια της ελληνικής αποστολής να πλεύσει προς τη Γάζα.
Ο απόπλους ήταν αρχικά προγραμματισμένος για τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, αλλά αναγκάστηκε να μεταφερθεί για την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στις 14:00, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που εμπόδισαν την ασφαλή αναχώρηση του πρώτου πλοίου του στόλου από το λιμάνι της Βαρκέλωνης.
Στην συνέχεια, άλλαξε για άλλη μία φορά ημερομηνία, και μεταφέρθηκε στην Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου.
Αυτές οι καθυστερήσεις, έλαβαν χώρο λόγω τεχνικών ζητημάτων που προέκυψαν σε έναν τόσο μεγάλο στόλο, ο οποίος στήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, εξαιτίας της επείγουσας κατάστασης.
Παράλληλα, δύο πρόσφατες επιθέσεις με drones εναντίον πλοίων στην Τυνησία ανέδειξαν πόσο ενοχλεί το εγχείρημα τις δυνάμεις του Ισραήλ και τους συμμάχους τους, συμβάλλοντας στην καθυστέρηση, σύμφωνα με τους ακτιβιστές.
- ΗΠΑ: Ίσως να ζητούν από τουρίστες το ιστορικό τους στα social media τα τελευταία πέντε χρόνια για να εισέλθουν
- LIVE: Ντόρτμουντ – Μπόντο/Γκλιμτ
- LIVE: Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Σίτι
- LIVE: Γιουβέντους – Πάφος
- Βιγιαρεάλ-Κοπεγχάγη 2-3: Ο Κορνέλιους «ξέρανε» τους γηπεδούχους στο 90’
- LIVE: Λεβερκούζεν – Νιούκαστλ
- Θεσσαλονίκη: Σπείρα πωλούσε προϊόντα «μαϊμού» μέσω διαδικτύου – Συνελήφθησαν τρία αδέρφια
- LIVE: Κλαμπ Μπριζ – Άρσεναλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)













![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-315x220.jpg)
![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-315x220.jpg)
![Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotis-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442