ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ σε επίπεδο πολιτειών
Στις ΗΠΑ αποσυνδέθηκε η παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών από τη FEMA, με το μποϊκοτάζ εναντίον ισραηλινών εταιρειών σε επίπεδο πολιτειών
Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση Τραμπ αναίρεσε την πολιτική που απαιτούσε από τις πολιτείες των ΗΠΑ να αντιταχθούν στο μποϊκοτάζ ισραηλινών εταιρειών προκειμένου να λάβουν ομοσπονδιακή βοήθεια για την αντιμετώπιση καταστροφών από την FEMA, σύμφωνα με το Reuters.
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας – DHS αφαίρεσε τη δήλωσή του που ανέφερε ότι οι πολιτείες πρέπει να πιστοποιήσουν ότι δεν θα διακόψουν «τις εμπορικές σχέσεις ειδικά με ισραηλινές εταιρείες» προκειμένου να δικαιούνται τη χρηματοδότηση.
Το Reuters ανέφερε τη Δευτέρα ότι η ρύθμιση αυτή αφορούσε τουλάχιστον 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια που οι πολιτείες χρησιμοποιούν για την κάλυψη δαπανών όπως εξοπλισμός έρευνας και διάσωσης, μισθοί διαχειριστών έκτακτων καταστάσεων και εφεδρικά συστήματα τροφοδοσίας, σύμφωνα με 11 ανακοινώσεις επιχορηγήσεων που εξέτασε το Reuters.
Αυτό αποτελεί μια αλλαγή πολιτικής για την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η οποία στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να τιμωρήσει πολιτείες και ιδρύματα που δεν συμφωνούσαν με τις απόψεις της σχετικά με το Ισραήλ ή τον αντισημιτισμό.
Στόχος ήταν το παγκόσμιο κίνημα μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ
Οι «προϋποθέσεις χρηματοδότησης για καταστροφές» είχαν ως στόχο την αποδυνάμωση του κινήματος Μποϊκοτάζ, Αποεπενδύσεων και Κυρώσεων (το Διεθνές Κίνημα BDS, έχει και ελληνικό παράρτημα), το οποίο έχει ως στόχο να ασκήσει οικονομική πίεση στο Ισραήλ για να τερματίσει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. Η εκστρατεία του BDS απέκτησε νέα πνοή κατά τη διάρκεια της καταστροφής της Γάζας από το Ισραήλ και την επιβολή ανθρωπογενή λιμού.
«Οι επιχορηγήσεις της FEMA εξακολουθούν να διέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και πολιτική και όχι από πολιτικά κριτήρια», δήλωσε η εκπρόσωπος του DHS, Τρίσια ΜακΛάφλιν, σε δήλωση το απόγευμα της Δευτέρας.
Το DHS εποπτεύει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης ή αλλιώς FEMA. Η FEMA σε ανακοινώσεις επιχορηγήσεων που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή ανέφερε ότι οι πολιτείες πρέπει να ακολουθούν τους «όρους και προϋποθέσεις» της για να δικαιούνται χρηματοδότηση για την προετοιμασία για καταστροφές.
Οι προϋποθέσεις αυτές απαιτούσαν να μην υποστηρίζουν αυτό που η υπηρεσία αποκαλούσε «απαγορευμένο μποϊκοτάζ με βάση τη διάκριση», ένας φωτογραφικός όρος που ορίζει την άρνηση συνεργασίας με «εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ ή με το Ισραήλ». Οι νέοι όροι που δημοσιεύθηκαν αργότερα τη Δευτέρα, δεν περιλαμβάνουν αυτή τη διατύπωση.
- Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για τους ναυτεργάτες «που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον Περσικό Κόλπο»
- Βουλή: Στην επιτροπή Δεοντολογίας ο Φλώρος επειδή αποκάλεσε τον Βελόπουλο «καράφλα»
- Τεχεράνη: Ζημιές στο Παλάτι Γκολεστάν από πυραυλικό πλήγμα εν μέσω της σύγκρουσης ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν
- Αποκάλυψη-σοκ στη Φόρμουλα 1: Οι οδηγοί της Άστον Μάρτιν κινδυνεύουν με αναπηρία
- Στο Υπουργείο Υγείας η Δήμαρχος Σίφνου για τα θέματα στελέχωσης των υπηρεσιών υγείας του νησιού
- Μενδώνη για τις φωτογραφίες των 200 της Καισαριανής: «Σε 13 μέρες φέραμε εις πέρας όλη τη διαδικασία»
- Μέση Ανατολή: Πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων από Ομάν και Ντουμπάι
- Είναι η Κίνα ο πραγματικός στόχος της επίθεσης Τραμπ στο Ιράν; – Γιατί πλήττει το Πεκίνο εκεί που πονάει;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442