Τραμπ: Ο Λούλα μπορεί να μου τηλεφωνήσει όποτε το θελήσει
«Μπορεί να μου μιλήσει όποτε το θελήσει», είπε ο Τραμπ για τον Λούλα, και ο πρόεδρος Λούλα θα ήταν πρόθυμος να δεχθεί ένα τηλεφώνημα από τον Τραμπ, απάντησε βραζιλιάνος αξιωματούχος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Παρασκευή ότι ο βραζιλιάνος ομόλογός του, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μπορεί να του τηλεφωνήσει όποτε το επιθυμεί προκειμένου να συζητήσουν για τους δασμούς και άλλα θέματα που έχουν προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών (στις φωτογραφίες των Eduardo Munoz/Reuters, Ricardo Stuckert/Divulgação via Reuters, επάνω, Τραμπ, αριστερά, και Λούλα).
«Μπορεί να μου μιλήσει όποτε το θελήσει», είπε ο Τραμπ για τον Λούλα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμπλήρωσε πως τρέφει συμπάθεια για τον βραζιλιάνικο λαό, αλλά «οι άνθρωποι που κυβερνούν τη Βραζιλία έσφαλαν».
Ο Λούλα δήλωσε πως η Βραζιλία ήταν ανέκαθεν ανοικτή σε διάλογο, χωρίς να κάνει αναφορά στον Τραμπ
Εν συνεχεία, ο βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Χαντάντ χαρακτήρισε «υπέροχα» τα σχόλια του Τραμπ, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Μπραζίλια. Εξέφρασε την πεποίθηση πως και ο πρόεδρος Λούλα αισθάνεται το ίδιο και ότι θα ήταν πρόθυμος να δεχθεί ένα τηλεφώνημα από τον αμερικανό ομόλογό του.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο Λούλα δήλωσε πως η Βραζιλία ήταν ανέκαθεν ανοικτή σε διάλογο, χωρίς να κάνει αναφορά στον Τραμπ ή σε προηγούμενα σχόλιά του.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέβαλε δασμούς 50% στις εισαγωγές από τη Βραζιλία, μ’ αρκετές εξαιρέσεις, συνδέοντας την απόφασή του μ’ αυτό που αποκάλεσε «κυνήγι μαγισσών» σε βάρος του πρώην αρχηγού του κράτους Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος δικάζεται με την κατηγορία του σχεδιασμού πραξικοπήματος έπειτα από την ήττα του από τον Λούλα στις εκλογές του 2022.
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την επιβολή κυρώσεων σε βάρος μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας που προΐσταται στη δίκη του Μπολσονάρου.
Μελλοντική συνάντηση
Ο Λούλα απέρριψε τόσο τους δασμούς όσο και τις κυρώσεις, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» παρέμβαση στο δικαστικό σύστημα της Βραζιλίας.
Ο βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Χαντάντ δήλωσε ότι η τηλεδιάσκεψη με τον αμερικανό ομόλογό του Σκοτ Μπέσεντ, την επόμενη εβδομάδα, θ’ ανοίξει τον δρόμο για μια μελλοντική συνάντηση Λούλα – Τραμπ, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θ’ απαιτούσε προετοιμασία.
Προ ημερών, ο Χαντάντ είχε σημειώσει ότι η Βραζιλία χρειάζεται διαβεβαιώσεις πως ο Λούλα δεν θα τύχει ανάλογης αντιμετώπισης με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είχε δεχθεί φραστική επίθεση από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρό του, Τζέι Ντι Βανς, κατά τη διάρκεια έντονης αντιπαράθεσης στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο.
Πηγή: ΑΠΕ
- LIVE: Καρδίτσα – Παναθηναϊκός
- LIVE: Πανσερραϊκός – ΑΕΚ
- «Η υποκριτική των μαλλιών» – Ο Μάικλ Ντάγκλας και το αιώνιο πείραγμα με τον Τζακ Νίκολσον
- Μπαρτζώκας: «Δεν θα έχουμε τον Τζόσεφ το αμέσως επόμενο διάστημα, μας περιμένουν πολύ σημαντικά παιχνίδια»
- Τραγωδία στην Άρτα: 35χρονη πέθανε λίγες μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού της
- Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: «Πάγωσε» το κοινό με τη σοβαρή πτώση της Λίντσεϊ Βον – Ούρλιαζε από τον πόνο (vid)
- Διδυμότειχο: Άγγιξε τα 6,5 μέτρα η στάθμη του νερού στο Πύθιο – Συστάσεις προς τους κατοίκους οικισμών
- Gen Z: Μισθός, υγεία και προσωπική ζωή – Όταν η γενιά αυτή μιλάει και ακούγεται, οι εργοδότες κερδίζουν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 08.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/andrea-caramello-z2t4GdXOtE8-unsplash-315x220.jpg)

































![Πέντε συλλήψεις στο Μιλάνο – Πυροτεχνήματα εναντίον δακρυγόνων, γκλομπ και κανονιού νερού [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/2026-02-07T172653Z_1901221379_RC25HJA81YW0_RTRMADP_5_OLYMPICS-2026-PROTEST-315x220.jpg)



























![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [08.02 – 14.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/e237c4ed-7268-45d4-bb6f-615b214b0f66-315x220.jpeg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442