Τουρκία: Εκατοντάδες κεραμικά της ύστερης ελληνιστικής περίοδου βρέθηκαν στα ανοικτά των ακτών της χώρας
«Αυτά (τα κεραμικά) παρέχουν πολύ πολύτιμα στοιχεία τόσο όσον αφορά τις τεχνικές παραγωγής όσο και τις τεχνικές συσκευασίας», ανέφερε σε δήλωσή του Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.
Εκατοντάδες αρχαία κεραμικά «τέλεια στοιβαγμένα στην αρχική τους θέση» βρέθηκαν σε ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας.
Τα κεραμικά πιάτα, οι δίσκοι και τα μπολ χρονολογούνται από την ύστερη ελληνιστική-πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο και βρέθηκαν στα ανοικτά των ακτών του Αντράσαν στην περιοχή Κουμλούκα της Αττάλειας. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, επισκέφθηκε επίσης τον υποβρύχιο αρχαιολογικό χώρο.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά πολύτιμη ανακάλυψη όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά»
Σε δήλωσή του στον Τύπο μετά την κατάδυση, ο Ερσόιδήλωσε ότι το φορτηγό πλοίο χρονολογείται περίπου δύο χιλιάδες χρόνια πριν, σύμφωνα με το Art News. Τα κεραμικά αντικείμενα ήταν επιχρισμένα με ακατέργαστο πηλό και «τοποθετήθηκαν το ένα μέσα στο άλλο για να προστατευθούν κατά τη μεταφορά», μια μέθοδος αποθήκευσης που βοήθησε «εξαιρετικά» στη διατήρηση των αρχικών χρωμάτων, σχεδίων και επιφανειακών χαρακτηριστικών στα «σχεδόν άθικτα» κεραμικά.
«Αυτά παρέχουν πολύ πολύτιμα στοιχεία τόσο όσον αφορά τις τεχνικές παραγωγής όσο και τις τεχνικές συσκευασίας», πρόσθεσε ο Ερσόι, σημειώνοντας ότι τα αντικείμενα συντηρούνται μέσω των περιφερειακών εργαστηρίων του τμήματος για αποκατάσταση και συντήρηση.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά πολύτιμη ανακάλυψη όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», συνέχισε ο Ersoy.
«Κάθε ναυάγιο είναι μια νέα πόρτα που ανοίγει στο παρελθόν μας κάτω από τη θάλασσα»
Η ανασκαφή του φορτηγού πλοίου ήταν μέρος του προγράμματος «Κληρονομιά του μέλλοντος» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, το οποίο αποσκοπεί στην επιτάχυνση των αρχαιολογικών μελετών και ανασκαφών σε πολύ μικρότερα χρονικά διαστήματα.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού σημείωσε επίσης τον μεγάλο αριθμό υποβρύχιων ερευνών στις ακτές της χώρας, με περισσότερα από 400 ναυάγια να έχουν εντοπιστεί μόνο στην περιοχή από τα Πάταρα έως τη Μερσίνα.
«Οι καθηγητές μας εργάζονται σε αυτές τις περιοχές με πολύ έντονο και πειθαρχημένο τρόπο», δήλωσε ο Ερσόι, σημειώνοντας ότι οι εξερευνήσεις προσφέρουν ευκαιρίες τόσο για επιστημονική έρευνα όσο και για τουρισμό από επισκέπτες στο εγγύς μέλλον.
«Κάθε ναυάγιο είναι μια νέα πόρτα που ανοίγει στο παρελθόν μας κάτω από τη θάλασσα. Ιδρύματα όπως το Μουσείο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του Μπόντρουμ παρουσιάζουν στο κοινό τα προϊόντα αυτών των σχολαστικών ανασκαφών», συμπλήρωσε.
Ο Hakan Öniz, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Akdeniz που ηγήθηκε της ανασκαφής, δήλωσε ότι οι αρχαιολόγοι συνάντησαν «βραχώδη συμπλέγματα χιλιάδων πλακών στην περιοχή» και, αφού ολοκληρωθεί η ανασκαφή των ναυαγίων, ένα τμήμα θα ανοίξει για καταδυτικό τουρισμό.
Ο Ερσόι ανακοίνωσε επίσης ότι η διαδικασία κατασκευής ενός νέου μουσείου με επίκεντρο την υποβρύχια αρχαιολογία θα ξεκινήσει αυτόν τον μήνα στην περιοχή Κεμέρ, όπου θα εκτίθενται στο μέλλον τα κεραμικά ευρήματα. Επιπλέον, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αττάλειας θα υπάρχει ειδικό τμήμα για την υποβρύχια αρχαιολογία.
*Πηγή: ART News
- Καμπότζη και Ταϊλάνδη συνεχίζουν τις εχθροπραξίες παρότι ο Τραμπ ανακοινώνει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)





























































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442