Πώς η Apple απειλεί τώρα την κυριαρχία της Google
Οι δύο εταιρείες μέχρι τώρα συνεργάζονται στενά για τις αναζητήσεις των χρηστών του iPhone
Η Apple σχεδιάζει να προσθέσει λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στο δικό της πρόγραμμα περιήγησης Safari, απειλώντας την πρωτοκαθεδρία της Google στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Σήμερα Apple και Google έχουν σήμερα συμφωνία ώστε οι χρήστες των 2 δισεκατομμυρίων σε λειτουργία iPhone της πρώτης να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της δεύτερης στις αναζητήσεις τους.
Σήμερα η επικερδής διαφημιστική δραστηριότητα της Google βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση της μηχανής αναζήτησής της από τους χρήστες συσκευών της Apple. Η κατασκευάστρια των iPhone τώρα φαίνεται ότι εξετάζει ενεργά την αναμόρφωση στον τρόπο με τον οποίο το Safari θα παρέχει δυνατότητες αναζήτησης.
Oι αναζητήσεις στο Safari μειώθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα λόγω της στροφής των χρηστών στην ΑΙ
Όλα ξεκίνησαν από κατάθεση του αντιπροέδρου της Apple, Έντι Κιού, στη δίκη που έχει ξεκινήσει μετά από προσφυγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά της μητρικής της Google, της Alphabet. Εκεί ανέφερε ότι η Apple «εξετάζει ενεργά» να αναμορφώσει τη μηχανή αναζήτησής της, το Safari.
Στην καρδιά της δίκης είναι η συμφωνία των δύο εταιρειών, η οποία εκτιμάται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, η οποία καθιστά την Google την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο πρόγραμμα περιήγησης της Apple. Η προσφυγή των ΗΠΑ θα μπορούσε να αναγκάσει τους τεχνολογικούς γίγαντες να αναιρέσουν τη συμφωνία, ανατρέποντας τον τρόπο λειτουργίας του iPhone και άλλων συσκευών.
Κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τη Google η οποία βασίζεται στην Apple για μεγάλο μέρος των διαφημιστικών της εσόδων μέσω της προβολής αποτελεσμάτων σε αναζητήσεις. Και οι επενδυτές είδαν τις εξελίξεις αυτές ως κακό οιωνό τόσο για την Alphabet όσο και για την Apple, οι οποίες ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψουν την επικερδή τους συμφωνία.

Στροφή προς την ΑΙ για τις αναζητήσεις
Ο Κιού ανέφερε ότι οι αναζητήσεις στο Safari μειώθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα λόγω της αυξανόμενης στροφής των χρηστών προς την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Η Google από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι συνέχισε να βλέπει αύξηση στον συνολικό αριθμό υποβολής ερωτημάτων αναζήτησης από χρήστες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προέρχονται από τις συσκευές και τις πλατφόρμες της Apple.
Το ίδιο στέλεχος πιστεύει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών αναζήτησης μέσω ΑΙ, συμπεριλαμβανομένων των OpenAI, Perplexity AI και Anthropic PBC, θα αντικαταστήσουν τελικά τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης όπως η Google της Alphabet. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Apple θα φέρει αυτές τις επιλογές χρήσης ΑΙ στο Safari στο μέλλον. «Θα τις προσθέσουμε στη λίστα – πιθανότατα δεν θα είναι οι προεπιλεγμένες» υπηρεσίες, είπε, υποδεικνύοντας ότι χρειάζονται ακόμη βελτίωση. Η Apple είχε ήδη κάποιες συζητήσεις με την Perplexity για το θέμα αυτό. «Νομίζω ότι σήμερα υπάρχει πολύ μεγαλύτερο δυναμικό επειδή υπάρχουν νέοι συμμετέχοντες (ΑΙ) που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με διαφορετικό τρόπο», ανέφερε.
Η σημασία της αλλαγής
Μια τέτοια πιθανή αλλαγή από το Google Search σε υπηρεσίες ΑΙ για αναζητήσεις θεωρείται πολύ μεγάλη υπόθεση στη Silicon Valley και παγκοσμίως. Μόνο η Appleμε τα iPhone έχει περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές με τις οποίες οι χρήστες κάνουν αναζητήσεις.
Από την κυκλοφορία του πρώτου smartphone της Apple το 2007 μέχρι τώρα, οι χρήστες πλοηγούνται στον ιστό κάνοντας αναζητήσεις μέσω της Google. Τώρα, οι καταναλωτές θα εισέλθουν σε ένα σύμπαν που κυριαρχείται από υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρουν πολλές εταιρείες.
Η Apple προσφέρει αυτήν τη στιγμή το ChatGPT της OpenAI ως επιλογή στον ψηφιακό βοηθό Siri και αναμένεται να προσθέσει το Gemini, το προϊόν αναζήτησης τεχνητής νοημοσύνης της Google, αργότερα φέτος.
Πηγή: ot.gr
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (11/1): Πού θα δείτε το Άρης – ΑΕΚ, το ματς του Παναθηναϊκού και τον τελικό Μπαρτσελόνα – Ρεάλ
- Ακλόνητοι στα μπλόκα οι αγρότες ετοιμάζονται για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Κόκκινη γραμμή η επιβίωσή μας»
- ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από τις 12 έως τις 16 Ιανουαρίου
- Ιράν: Αναφορές για 116 νεκρούς – Τεχεράνη: «Θα πλήξουμε Ισραήλ, αμερικάνικες βάσεις αν οι ΗΠΑ παρέμβουν»
- Φωτιά σε διαμέρισμα στην Πατησίων – Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα
- Χειμερινές εκπτώσεις: Προσδοκίες για τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ
- Στην Καρδίτσα με Τζόουνς ο Ολυμπιακός – Εύκολο απόγευμα στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός
- Συνελήφθη ο Τίμοθι Μπάσφιλντ: Κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων – Οι προκλητικές δηλώσεις του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-135x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 11.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/mika-baumeister-jusdwg_T0dU-unsplash-315x220.jpg)






























































![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442