ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,3% το πλεόνασμα του 2024 – Στις 13:00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία – Στο 153,6% το δημόσιο χρέος – Στο 4,3% το πρωτογενές πλεόνασμα για την περυσινή χρονιά
Στο 1,3% διαμορφώθηκε το πλεόνασμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η Eurostat κάτι που ανοίγει τον δρόμο για τη λήψη μέτρων στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2024, σύμφωνα με το ESA 2010, εκτιμάται στα 3,18 δισ. Ευρώ (πλεόνασμα), ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2024 εκτιμάται στα 364,9 δισ. ευρώ (153,6% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 11,4 δισ. ευρώ έναντι 4,5 δισ. ευρώ το 2023, ήτοι 4,8%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 500 εκατ. θα κατευθυνθούν προς το ταμείο των επενδύσεων προκείμενου να χρηματοδοτηθούν δημόσια έργα. Ακόμα, 250 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς μόνιμα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων ενώ ένα ποσό θα κατευθυνθεί προς τη στήριξη των ενοικιαστών.
Οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό θα γίνουν με τηλεοπτικό μήνυμα στις 13:00 σε συνέχεια της ανακοίνωσης του πλεονάσματος τόσο από την ΕΛΣΤΑΤ όσο και τη Eurostat στις 12.
Οι ανακοινώσεις έρχονται και στον απόηχο της αναβάθμισης από την S&P.
Tα χρήματα που προκύπτουν προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως η μείωση της φοροδιαφυγής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δείχνουν υπεραπόδοση φορολογικών εσόδων της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Από εκεί και πέρα, το επόμενο πεδίο το οποίο μπορεί να προσθέσει πόντους στον κουμπαρά είναι η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες.
- Λίβανος: Σειρά νέων ισραηλινών επιδρομών στον νότο – Ενας νεκρός
- Ο εμφύλιος στο Σουδάν συμπλήρωσε 1000 ημέρες από την έναρξή του – Νέα εξοπλιστικό
- Ισημερινός: Βρήκαν 5 ανθρώπινα κεφάλια να κρέμονται σε τουριστική παραλία
- Meta: Μπλόκαρε σχεδόν 550.000 λογαριασμούς στην Αυστραλία κάτω των 16 ετών
- Βόρεια Μακεδονία: Επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στα Σκόπια – Εντονη αντίδραση της Σόφιας
- Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της; Αυτές είναι οι χώρες της ΕΕ που χάνουν θέσεις εργασίας λόγω εξωτερικής ανάθεσης
- Βίντεο από το Ιράν και το ιατροδικαστικό κέντρο Καχριζάκ, δείχνουν δεκάδες έως εκατοντάδες πτώματα
- Η Κίνα εκτινάσσει την παραγωγή αερίου – Η «καραμπόλα» με το LNG
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)
















![Ράλι στα ακίνητα – Οι ακριβές και φθηνές περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/athina-athens-akinita-realestate-eurokinissi-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442