Απίθανο απολίθωμα πλησιόσαυρου διατηρεί το δέρμα και τις φολίδες του
Απολίθωμα 183 εκατ. ετών διατηρεί οργανικές ενώσεις του δέρματος.
Ένα ασυνήθιστα καλοδιατηρημένο απολίθωμα 183 εκατομμυρίων ετών αποκαλύπτει ότι οι πλησιόσαυροι, θαλάσσια αρπακτικά ερπετά που έζησαν την ίδια εποχή με τους δεινοσαύρους και εξαφανίστηκαν μαζί τους πριν από 66 εκατ. χρόνια, έφεραν φολίδες σε ένα μέρος του σώματός τους. όπως οι σημερινές θαλάσσιες χελώνες.
Το απολίθωμα των 4,5 μέτρων, γνωστό ως MH7, ήρθε στο φως το 1940 σε λατομείο κοντά στο Χόλτσμαντεν της Γερμανίας. Θάφτηκε στον κήπο ενός μουσείου για να προστατευτεί από τους Ναζί και περίμενε 75 χρόνια μέχρι να καθαριστεί το 2000.
Η ομάδα του Μιγκέλ Μαρξ στο Πανεπιστήμιο της Λουντ στη Σουηδία χρησιμοποίησε χημικά για να απομακρύνει τα πετρώματα από λεπτές φέτες του απολιθώματος, αφήνοντας πίσω μόνο τις οργανικές ενώσεις.

Το αποτύπωμα του δέρματος είναι εμφανές στο κάτω τμήμα της ουράς (Klaus Nilkens/Urwelt-Museum Hauff)
Αν και τουλάχιστον οκτώ άλλα απολιθώματα πλησιόσαυρων είναι γνωστό ότι διατηρούν τους μαλακούς ιστούς τους, τα περισσότερα είναι μουσειακά εκθέματα και δεν είναι δυνατό να εξεταστούν με μεθόδους καταστροφικής δειγματοληψίας, επισήμανε ο Μαρξ.
«Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ενδελεχής ανάλυση μαλακών ιστών πλησιόσαυρου» είπε ο ερευνητής στο περιοδικό New Scientist.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του πλησιόσαυρου να κυνηγά ασπόνδυλα στον βυθό (Joschua Knüppe)
Τα δείγματα του MH7 βρίσκονταν σε εξαιρετική κατάσταση, τόσο καλή ώστε μπορεί κανείς να διακρίνει μεμονωμένα κύτταρα στο μικροσκόπιο.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology, αποκαλύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος του σώματος του πλησιόσαυρου έφερε λείο δέρμα, το οποίο θα βελτίωνε τις υδροδυναμικές επιδόσεις του ερπετού. Τα πτερύγια όμως έφεραν φολίδες, παρόμοιες με τις φολίδες της χελώνας Caretta caretta, οι οποίες πιθανώς τους χάριζαν αντοχή και ακαμψία στο νερό.
Αντίθετα, οι ιχθυόσαυροι που έζησαν περίπου την ίδια εποχή έφεραν αποκλειστικά λείο δέρμα.
Όπως σχολίασε ο Μαρξ, «η εξωτερική εμφάνιση των μακρύλαιμων πλησιόσαυρων είναι αντικείμενο υποθέσεων, τώρα όμως έχουμε μια καλύτερη εικόνα χάρη σε αυτό το απολίθωμα».
- Οι παίκτριες της εθνικής ποδοσφαίρου του Ιράν δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας (vid)
- Γρηγόρης Αυξεντίου: Μπροστά στο κενό του μνήμα
- Η κυβέρνηση Τραμπ ξηλώνει τα συστήματα της Anthropic, στρέφεται στην OpenAI
- ΚΚΕ: Ερώτηση τριών βουλευτών για τη συντήρηση και ανάδειξη του «Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς» στην Καισαριανή
- Οι 100άρες στη Euroleague, η Μονακό και ο Ολυμπιακός (pic)
- Τσίπρας: Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν λόγο να γίνονται μέρος αυτού του πολέμου
- Περίπου 1.500 Έλληνες εγκλωβισμένοι στα ΗΑΕ – Αν δεν ανοίξει ο εναέριος χώρος, δεν μπορεί να γίνει μεταφορά τους
- Γεραπετρίτης: Η Δικαιοσύνη θα βρει εάν οι ιδιώτες πήραν εντολή και από ποιόν για τις υποκλοπές, θέλω πλήρη διαλεύκανση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 03.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mo-8EJAWgGv6o-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442