Γαλλικές εκλογές: Σε υψηλούς τόνους το πρώτο ντιμπέιτ
Έλαβαν μέρος ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος Εθνικού Συναγερμού και ο συντονιστής της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) Μανουέλ Μπομπάρ.
Στα ζητήματα της οικονομίας και γενικότερα της εσωτερικής πολιτικής ζωής της Γαλλίας επικεντρώθηκε το χθεσινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ των εκπροσώπων των τριών βασικών πολιτικών σχηματισμών που κατέρχονται στις βουλευτικές εκλογές.
Ειδικότερα έλαβαν μέρος ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ για την απερχόμενη προεδρική πλειοψηφία, ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), και ο συντονιστής της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) Μανουέλ Μπομπάρ, εκπρόσωπος του συνασπισμού της αριστεράς.
Ως προς την ακρίβεια
Αναφερόμενος στο ζήτημα της τόνωσης της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, ο πρωθυπουργός Ατάλ ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι του χρόνου το χειμώνα οι τιμές της ενέργειας να είναι για τα νοικοκυριά μειωμένες κατά 15%.
Ο Μπαρντελά τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 5,5% ενώ ο Μπομπάρ πρότεινε το πάγωμα των τιμών στα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Διχογνωμία υπήρξε ανάμεσα στον Ατάλ και στον Μπαρντελά ως προς το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ για τον προϋπολογισμό του κράτους, με τον πρώτο να τον τοποθετεί στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ και τον δεύτερο στα 12 δισ. ευρώ.
Τι ειπώθηκε για συνταξιοδοτικό και ζητήματα καθημερινότητας
Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, τόσο ο εκπρόσωπος της ακροδεξιάς όσο και ο εκπρόσωπος των κομμάτων της αριστεράς τάχθηκαν υπέρ της αναθεώρησης της μεταρρύθμισης που αποφάσισε προ μηνών ο πρόεδρος Μακρόν, ενώ σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της πυρηνικής ενέργειας η διχογνωμία ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερά αφορούσε κυρίως το αν θα πρέπει πέραν της πυρηνικής ενέργειας να προωθηθούν και έργα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τον Μπαρντελά να εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικός.
Σε ό,τι αφορά τέλος τα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής ζωής ο εκπρόσωπος της αριστεράς επέκρινε έντονα τον εκπρόσωπο της ακροδεξιάς για τις αναφορές του περί διαχωρισμού των Γάλλων που έχουν μόνο την γαλλική υπηκοότητα και εκείνων που έχουν την γαλλική και κάποια άλλη υπηκοότητα.
Την χθεσινή τηλεοπτική αντιπαράθεση παρακολούθησαν πάνω από 5 εκατομμύρια Γάλλοι ενώ θα ακολουθήσει άλλη μία όπου παρόντες θα είναι και πάλι ο Ατάλ και ο Μπαρντελά ενώ την αριστερά θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Νίκολιτς: «Κάναμε πολλά λάθη, ούτε ένας παίκτης δεν είχε την απόδοση που θα έπρεπε»
- Αγρότες: Δύο συναντήσεις Μητσοτάκη, με τους εκπροσώπους των μπλόκων – Διαβουλεύσεις για τα διαδικαστικά
- Economist: Η Γαλλία παρέλυσε… και φταίνε όλοι
- Η διαιτησία του Σάγκι επιβεβαίωσε ότι ο Λανουά πρέπει να φύγει – Oι ξένοι ρέφερι αλλοιώνουν τη βαθμολογία
- «Οι 20άρες δεν μου λένε τίποτα» – Η on air αντίδραση της Ναταλίας Γερμανού σε μια ατάκα του πατέρα της από το 1995
- Σύνταξη: Το ουτοπικό σενάριο του μέλλοντος – Από την εποχή της οικονομικής ανασφάλειας στην αφθονία
- Εκατοντάδες αστυνομικούς στέλνει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας στη Μινεσότα μετά τη δολοφονία της Γκουντ
- Τι σημαίνει στην πράξη η συμφωνία Βρετανίας – Γαλλίας για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 11.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/mika-baumeister-jusdwg_T0dU-unsplash-315x220.jpg)

















![O Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγκτσί ανήρτησε δολοφονίες αστυνομικών και αναρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα το ανέχονταν [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/iran-killed-cop-315x220.jpg)



![Ρωσία: Τρεις πλατφόρμες γεώτρησης χτυπήθηκαν από την Ουκρανία – Πόσο έχει πέσει η παραγωγή αργού της Μόσχας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/maria-lupan-hy97yy3e03A-unsplash-1-1-315x220.jpg)






















![Ράλι στα ακίνητα – Οι ακριβές και φθηνές περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/athina-athens-akinita-realestate-eurokinissi-1-315x220.jpg)



























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442