Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Το ενεργειακό μέλλον του σπιτιού μας είναι «πράσινο»

Το ενεργειακό μέλλον του σπιτιού μας είναι «πράσινο»

Η ενεργειακή αυτονομία του σπιτιού στο επίκεντρο της Westnet που μας προτείνει αποδοτικές και οικονομικές λύσεις που συμβάλουν παράλληλα στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

Τα τελευταία χρόνια οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας (παράλληλα με τις γενικότερες πληθωριστικές πιέσεις) έχoυν επιβαρύνει σημαντικά τα ελληνικά νοικοκυριά. Μάλιστα, σχετική έρευνα αναφέρει ότι περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά δηλώνουν ότι οι υψηλοί λογαριασμοί ρεύματος έχουν επηρεάσει δραματικά τα οικονομικά τους, αναγκάζοντάς τα να μειώνουν συνεχώς δαπάνες από αλλού. Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα λόγω των διεθνών κρίσεων, έχουμε όλοι γίνει μάρτυρες του υπερδιπλασιασμού του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που έχει οδηγήσει το ¼ των νοικοκυριών να καθυστερεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, με τις διάφορες οικονομικές πολιτικές (συνήθως μέσω κρατικών επιδοτήσεων), να έχουν περιορισμένη απήχηση ως προς το μέγεθος του προβλήματος.

Συνεπώς, μιλάμε για μία σύνθετη δύσκολη κατάσταση, όπου η διεθνής συγκυρία της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης σε συνδυασμό με την ελληνική πραγματικότητα, έχουν αδιαμφισβήτητα επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητά μας. Αυτό νομοτελειακά οδηγεί ή θα οδηγήσει πολλούς στην αναζήτηση άλλων ενεργειακών λύσεων που θα είναι σίγουρα πιο οικονομικές και γιατί όχι πιο πράσινες. Άλλωστε η βιωσιμότητα αφορά όλους και είναι το μεγάλο ζήτημα της εποχής σε όλα τα επίπεδα.

Οπότε, μία αλλαγή πορείας προς μία πράσινη κατεύθυνση έχει ήδη μπει για τα καλά στο χάρτη του κατασκευαστικού κλάδου, που πλέον επιλέγει πιο οικολογικά και φροντίζει όσο το δυνατόν για την ενεργειακή αυτονομία κάθε κατοικίας.  Αυτό ευτυχώς δεν εξαντλείται στη νέα οικοδομή αλλά αφορά και την ανακαίνιση παλιών κτηρίων μέσω μετατροπών, δίνοντας έτσι και στο παλαιό ακίνητο προστιθέμενη αξία.

Πώς εξοικονομούμε χρήματα μειώνοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα;

Ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε αυτά τα δύο είναι τα «πράσινα» ενεργειακά μας κριτήρια, όπως είναι η επιλογή ενός φωτοβολταϊκού συστήματος που επιπλέον οδηγεί και στην αυτονομία του σπιτιού μας.

Πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακριβώς πώς λειτουργεί αυτό και είναι πολύ απλό: τα φωτοβολταϊκά πάνελ στη στέγη του σπιτιού συλλέγουν ηλιακή ενέργεια που στη συνέχεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, μέσω του inverter και αποθηκεύεται στην μπαταρία-συσσωρευτή. Εφόσον η μπαταρία γεμίσει, στέλνει την πλεονάζουσα ενέργεια στο δίκτυο. Όταν δεν έχουμε παραγωγή από το φωτοβολταϊκό μας, τραβάμε πρώτα την αποθηκευμένη ενέργεια από την μπαταρία και μετά από το δίκτυο.

Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να γίνει σωστή επιλογή του φωτοβολταϊκού συστήματος ώστε να καλυφθεί επαρκώς η ανάγκη του σπιτιού για ηλεκτρική ενέργεια που στη συνέχεια θα οδηγήσει και στη θεαματική μείωση του λογαριασμού του ρεύματος.

Τα παραπάνω ευχάριστα έχουν και συνέχεια γιατί μπορούμε να συνδυάσουμε φωτοβολταϊκά με αντλία θερμότητας για ακόμα περισσότερη αποδοτική εξοικονόμηση, εξασφαλίζοντας με τον πλέον οικονομικό τρόπο τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού, καθώς και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Πώς λειτουργεί αυτό; Οι αντλίες θερμότητας αξιοποιούν τη θερμική ενέργεια του περιβάλλοντος αέρα για να θερμάνουν το νερό που σημαίνει ότι δεν βασίζονται σε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Αυτό κάνει τη λειτουργία τους να είναι μία από τις φθηνότερες λύσεις καθώς μεταφέρουν θερμότητα αντί να την παράγουν. Σκεφτείτε ότι για κάθε μονάδα ηλεκτρισμού που χρησιμοποιούν, μπορούν να παρέχουν τρεις έως πέντε μονάδες θερμότητας, κάνοντάς τις 300-500% πιο αποδοτικές από συμβατικές μεθόδους θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού.

Πώς επιλέγουμε το σωστό φωτοβολταϊκό σύστημα

Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να απευθυνθούμε σε εταιρείες με χρόνια εμπειρία και δυναμική παρουσία στην αγορά. Ένα τέτοιο παγκόσμια αναγνωρισμένο brand είναι η AUXSOL, κορυφαίος παραγωγός inverters και battery systems, με προϊόντα που εξασφαλίζουν τη βέλτιστη υλοποίηση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος για το σπίτι. Η AUXSOL είναι μια εταιρεία του Ομίλου AUX και ηγείται στο πεδίο της Έρευνας & Ανάπτυξης πλακετών PCB με εντυπωσιακή ικανότητα παραγωγής που φτάνει τα 82 εκατομμύρια κομμάτια ετησίως. Η εξειδίκευσή της περιλαμβάνει on-grid inverters, υβριδικούς inverters, συστήματα αποθήκευσης (battery systems) και ALL-IN-ONE ολοκληρωμένα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό συντήρησης του inverter AUXSOL, μόλις 0,3%, που θέτει ένα πρότυπο ως ένας από τους καλύτερους του χώρου.

Επιπροσθέτως, η AUX μας προτείνει και μια ανταγωνιστική ενεργειακή λύση με τις αντλίες θερμότητας αέρος-νερού που διαθέτει, οι οποίες καινοτομούν στον τρόπο που θερμαίνουμε και ψύχουμε τα σπίτια μας.

Τεχνολογία αιχμής της AUX αποκλειστικά στη χώρα μας από τη Westnet

Η εταιρεία αυτή που ξεχωρίζει για την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών της έχει ως αποκλειστικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα την Westnet, μέλος του Ομίλου Olympia. Η AUX, από το 2018, κατέχει την 3η θέση στον τομέα του κλιματισμού και διαθέτει 7 παραγωγικές βάσεις σε όλον τον κόσμο, παράγοντας πάνω από 37 εκατομμύρια κλιματιστικά ετησίως. Χαρακτηρίζεται ως ένας κορυφαίος κατασκευαστής που εστιάζει στην ποιότητα και αξιοπιστία των προϊόντων του, επενδύοντας πάνω από 380 εκατ. ευρώ τα τελευταία μόλις 3 χρόνια σε Έρευνα & Ανάπτυξη. Σημειώνεται ότι διαθέτει έξι κέντρα R&D στον κόσμο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πάνω από 2.000 έμπειρους Μηχανικούς.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα της AUX στο Facebook.

inSports

Σερβία: Όταν ο Στόϊκοβιτς έκανε αυτό που δεν ήθελε να του κάνουν!

Ο προπονητής της Σερβίας έκανε στον Ντούσαν Τάντιτς αυτό που δεν ήθελε να του κάνουν...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024