Ράφα: Υποσιτισμένοι, βαριά τραυματίες και νοσούντες αδυνατούν να φύγουν από την πόλη
Χάος στη βαλλόμενη πόλη, που βρίθει από υποσιτισμένα βρέφη, ακρωτηριασμένους και γενικότερα βαριά τραυματισμένους ανθρώπους που αδυνατούν να φύγουν
Μάχες μεταξύ δυνάμεων του Ισραήλ και της Χαμάς μαίνονται στη Ράφα, την ώρα που άρματα μάχης των IDF έχουν δημιουργήσει μια διαχωριστική λωρίδα ανάμεσα στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της βαλλόμενης πόλης.
Παράλληλα, οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν ακατάπαυστα τη Ράφα, όπου παραμένουν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι. Πολλοί άνθρωποι περπατούν μίλια για να αναζητήσουν καταφύγιο, κουβαλώντας ό,τι θα μπορούσε να τους βοηθήσει να επιβιώσουν.
Οι περισσότεροι εξ αυτών στεγάζονται υπό φρικτές συνθήκες
Άκρως ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων υποσιτισμένων βρεφών, ηλικιωμένων, βαριά τραυματισμένων και νοσούντων και ΑμεΑ είναι μεταξύ εκείνων δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν. Οι περισσότεροι εξ αυτών στεγάζονται υπό φρικτές συνθήκες, χωρίς επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό ή άλλα απαραίτητα.
«Νιώθω ότι αυτό είναι το τέλος. Νιώθω ότι όλοι μας θα σκοτωθούμε στη Ράφα. Οι άνθρωποι είχαν παραμείνει στη Ράφα πιστεύοντας ότι θα είναι ασφαλείς κι ελπίζοντας ότι η παγκόσμια κοινότητα θα εμπόδιζε την εισβολή. Τώρα όλος ο πλανήτης μας έχει εγκαταλείψει στη μοίρα μας και όλοι μας νιώθουμε προδομένοι. Είμαστε απογοητευμένοι», δήλωσε το Σάββατο (11/5) ένας από τους εγκλωβισμένους.
Το Ισραήλ βομβαρδίζει λυσσαλέα τη Ράφα
«Ζούμε αδιανόητες καταστάσεις, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ν’ αναζητούν καταφύγιο. Οι άνθρωποι είναι χλωμοί, αδυνατισμένοι, εξουθενωμένοι και φοβισμένοι. Οι δυνάμεις τους, τους έχουν εγκαταλείψει. Υπάρχουν παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι και ΑμεΑ που προσπαθούν να φύγουν με αναπηρικά καροτσάκια. Οι τραυματίες καλούνται να φύγουν από το νοσοκομείο με επιδέσμους που μπήκαν πρόσφατα και ανοιχτές ακόμη πληγές. Πώς γίνεται να φύγουν;», προσέθεσε ο ίδιος.
«Ήδη υποφέραμε από λιμό, αλλά τώρα εισερχόμαστε σε μια νέα τραγική περίοδο – με άνευ προηγουμένου κακουχίες», κατέληξε.
Δυστοπία
Σε άλλα μέρη της Λωρίδας της Γάζας, τα λίγα κομμάτια της γης που έχουν απομείνει γεμίζουν τώρα με σκηνές και παράγκες κατασκευασμένες από κομμάτια ξύλου και νάιλον.
Στη Ράφα δεν έχει αφιχθεί καμία ανθρωπιστική βοήθεια από τότε που το Ισραήλ κατέλαβε το πέρασμα της Ράφα και απέκλεισε το πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ. Τα αρτοποιεία έχουν πάψει να λειτουργούν επειδή δεν έχουν ρεύμα και καύσιμη ύλη. Η Ράφα δεν έχει ψωμί, της κόβουν κάθε λίγο το νερό και δεν υπάρχουν καύσιμα για τα οχήματα…
- Ακραίες καταστάσεις στην Τουρκία: 29 ακόμη συλλήψεις στο πλαίσιο έρευνας για παράνομα στοιχήματα
- Υπερτουρισμός: Νέοι κανόνες στην Ευρώπη – Τι αλλάζει στα ταξίδια το 2006 και τι ισχύει στην Ελλάδα
- Φόροι: Ποιες φορολογικές εκκρεμότητες λήγουν το 2025 [πίνακας]
- Ύπνος στον αέρα; 4 απίστευτες μέθοδοι που χρησιμοποιούν τα ζώα για να κοιμηθούν ακίνδυνα
- Η αποθεραπεία του Λεσόρ, η διαχείριση του Αταμάν και η «συμφόρηση» στο «5» με την επιστροφή του
- Αγνοούνται τρεις ορειβάτες στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας
- Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στους άνομους δρόμους των Peaky Blinders – Πυροβολισμοί στο Μπέρμιγχαμ
- «Τρέλανε» και τους συμπαίκτες του ο Ελ Κααμπί: Το απίθανο «ψαλιδάκι» από όλες τις λήψεις (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)











![Φόροι: Ποιες φορολογικές εκκρεμότητες λήγουν το 2025 [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ΧΡΗΜΑΤΑ-150x85.jpg)

























![Φόροι: Ποιες φορολογικές εκκρεμότητες λήγουν το 2025 [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ΧΡΗΜΑΤΑ-315x220.jpg)






































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442