Μέση Ανατολή: Συνομιλίες της Χαμάς με Αίγυπτο και Κατάρ για τον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων
Ο τερματισμός των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, με την Αίγυπτο και το Κατάρ.
Η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα υπό ισραηλινό αποκλεισμό, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ηγέτης της, ο Ισμαήλ Χανίγια, διεξάγει συνομιλίες με αξιωματούχους των κυβερνήσεων της Αιγύπτου και του Κατάρ ώστε να μεσολαβήσουν για να τερματιστεί η «επίθεση στη Γάζα» που εξαπέλυσε το Ισραήλ.
Θάνατος από απεργία πείνας
Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε χθες Τρίτη πλήγματα στον θύλακα σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις περίπου τριάντα ρουκετών από παλαιστίνιους μαχητές μετά τον θάνατο κρατουμένου σε ισραηλινή φυλακή έπειτα από σχεδόν ενενήντα ημέρες απεργίας πείνας.
Ο Χαντέρ Αντνάν, 45 ετών, (φωτογραφία, επάνω, από Abed Omar Qusini/Reuters) μορφή του κινήματος Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ – οργάνωσης την οποία το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του στη Δύση χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» –, πέθανε χθες Τρίτη το πρωί.
Σύμφωνα με ένωση παλαιστίνιων φυλακισμένων, ήταν ο πρώτος κρατούμενος που πέθανε έπειτα από απεργία πείνας.
Σύμβολο για τους Παλαιστίνιους
Αρχισε τη διαμαρτυρία αυτή την 5η Φεβρουαρίου και, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, αρνείτο να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, ή να δεχθεί ιατρικές φροντίδες.
Είχε φυλακιστεί τουλάχιστον 12 φορές από τις αρχές του Ισραήλ, παρέμεινε κρατούμενος για περίπου οκτώ χρόνια, κυρίως δυνάμει του μέτρου της «διοικητικής κράτησης», κι είχε κάνει επανειλημμένα απεργίες πείνας. Μετατράπηκε σε σύμβολο για τους Παλαιστίνιους.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, Φ hill Sessions επιστρέφει στο Θέατρο «Δόρα Στράτου» στον Λόφο Φιλοπάππου, παρουσιάζοντας ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα 16 συναυλιών
Το χαμένο δραματικό ειδύλλιο «Ο μαγεμένος βοσκός», που ο Σπυρίδων Περεσιάδης έγραψε το 1909 παρουσιάζεται μέσα από τη σύγχρονη, λυρική ανάγνωση του Γιάννη Σκουρλέτη.