Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστολή της Λιβύης στον ΟΗΕ κατά της Αιγύπτου με επίκληση και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Επιστολή της Λιβύης στον ΟΗΕ κατά της Αιγύπτου με επίκληση και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Με την υπογραφή της ΥΠΕΞ της Λιβύης Νάιλα Μανγκούς

Σε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, στην οποία καταγράφει την αντίρρηση της απέναντι στην απόφαση του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπτνέλ Φατάχ αλ Σίσι να ανακοινώσει τη μονομερή οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας προς δυσμάς, προχώρησε η Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι το προεδρικό διάταγμα Σίσι είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Η ρηματική διακοίνωση που κυκλοφόρησε χθες στην αλληλογραφία των Ηνωμένων Εθνών, προς τα μέλη, έχει ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου και υπογράφεται από την υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, υπό τον πρωθυπουργό Ντμπέιμπα, Νάιλα Μανγκούς.

Στην επιστολή της η ΥΠΕΞ της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς αναφέρεται στο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία με στόχο την υλοποίηση μίας πολιτικής διευθέτησης που θα έχει σαν αποτέλεσμα την σταθερότητα στη Λιβύη.

«Η Αίγυπτος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»

Η Μανγκούς στην επιστολή της επικαλείται το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που υπέγραψαν Τρίπολη και Άγκυρα  για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο και σημειώνει ότι μονομερής κήρυξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβύης και Αιγύπτου σύμφωνα με το αιγυπτιακό προεδρικό διάταγμα της 11ης Δεκεμβρίου 2022 «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όπως ορίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ιδίως τις αρχές του της κυριαρχικής ισότητας και της δικαιοσύνης».

Η Λιβύη απορρίπτει το αιγυπτιακό προεδρικό διάταγμα

Σημειώνει ότι η Λιβύη απορρίπτει το αιγυπτιακό προεδρικό διάταγμα στο σύνολό του και καταγγέλλει την κυβέρνηση του Καΐρου γιατί όπως αναφέρει δεν προχώρησε σε καμία διαπραγμάτευση με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, της Λιβύης,  η οποία – όπως τονίζει η Λίβυα ΥΠΕΞ – είναι ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του κράτους και του λαού της Λιβύης.

Μία κυβέρνηση την οποία αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος θεωρεί ότι δεν έχει πλέον νομιμοποίηση καθώς η θητεία της έχει λήξει, με το Κάιρο να πρωτοστατεί στην απαίτηση για διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη.

Σύμφωνα με την Μανγκούς η Αίγυπτος δεν  ζήτησε ποτέ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβύη και ως εκ τούτου παραβίασε «τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης»

Στην επιστολή της η Μανγκούς καταγγέλλει ακόμα το Κάιρο ότι με το αιγυπτιακό προεδρικό διάταγμα ότι παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης, διότι τα ανακηρυγμένα σύνορα επικαλύπτονται με τα λιβυκά χωρικά ύδατα, την αποκλειστική οικονομική ζώνη και την υφαλοκρηπίδα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και κατά παράβαση της εθνικής δικαιοδοσίας της Λιβύης, όπως αναφέρει στην επιστολή της.

Επίκληση στο τουρκολιβυκό μνημόνιο – «Άκυρο» το προεδρικό διάταγμα της Αιγύπτου

Η ΥΠΕΞ της Λιβύης στην επιστολή της προς τον ΟΗΕ υποστηρίζει ότι το προεδρικό διάταγμα της Αιγύπτου στερείται νομικής βάσης και δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και το θεωρεί άκυρο. Συνεχίζει αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών πρέπει να οριοθετούνται μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το αρχή της ισότητας.

Όπως υποστηρίζει μεταξύ άλλων η Μανγκούς, η Λιβύη πιστεύει ότι τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Λιβύης και Αιγύπτου πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και όσα ορίζονται από το – κατά την Ελλάδα και την Αίγυπτο άκυρο και ανυπόστατο – τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019.

Δείτε την επιστολή επιστολή της Νάιλα Μανγκούς και τους χάρτες που κατέθεσε στον ΟΗΕ.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024