Πορτογαλία: Πλημμύρες στη Λισαβόνα – Ένας νεκρός
Άλλοι 27 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν προσωρινά από τα σπίτια τους
Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τη σφοδρή βροχόπτωση στην περιοχή της Λισαβόνας, τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, στοίχισαν τη ζωή σε έναν άνθρωπο, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.
27 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους
Πρόκειται για ένα άτομο ηλικίας «περίπου 55 ετών» που βρισκόταν σε ένα υπόγειο το οποίο πλημμύρισε, ανέφερε ο διοικητής της υπηρεσίας, Αντρέ Φερνάντες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
- Διαβάστε επίσης Βραζιλία: 2 νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι και χιλιάδες εκτοπισμένοι λόγω κύματος κακοκαιρίας
Άλλοι 27 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν προσωρινά από τα σπίτια τους. Από τη βροχή και τις πλημμύρες σε πολλές συνοικίες της πορτογαλικής πρωτεύουσας υπέστησαν ζημιές πολλά αυτοκίνητα. Έκλεισαν επίσης σιδηροδρομικοί σταθμοί, δρόμοι και σήραγγες.
Η επιχείρηση καθαρισμού των δρόμων συνεχίζεται. Κάτοικοι και έμποροι, με σκούπες στα χέρια, προσπαθούσαν να βγάλουν το νερό από σπίτια και καταστήματα. «Όλα γέμισαν λάσπες. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο το νερό όσο η λάσπη, που καταστρέφει περισσότερο», είπε η Γκράσα Σόουζα, μια κάτοικος της πόλης.
Σε κατάσταση συναγερμού
«Όλα καταστράφηκαν στο εσωτερικό, όλα τα ψυγεία, τίπτα δεν λειτουργεί», είπε από την πλευρά της η Εμίλια Ανίκα, ιδιοκτήτρια ενός εστιατορίου, που δεν ξέρει ακόμη πότε θα επαναλειτουργήσει η επιχείρησή της.
Η κατάσταση αυτή «καταδεικνύει την πρόκληση και τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής», σχολίασε ο δήμαρχος της Λισαβόνας Κάρλος Μοέντας. Υπενθύμισε ότι τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσει στην πόλη ένα σημαντικό έργο, η κατασκευή υπόγειων καναλιών που θα αποστραγγίζουν τα νερά των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας παραμένει πάντως σε κατάσταση συναγερμού αφού οι μετεωρολόγοι προβλέπουν επιδείνωση των καιρικών συνθηκών απόψε το βράδυ, με ισχυρούς ανέμους και βροχές.
«Ζητώ υπευθυνότητα από όλους. Είναι σημαντικό να τηρούμε τις συστάσεις» των αρχών, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Ζοζέ Λουίς Καρνέιρο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)















![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442