Ισπανία: 1.047 άνθρωποι πέθαναν από αίτια που συνδέονται με το δεύτερο κύμα καύσωνα
Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου στην Ισπανία, κατά το δεύτερο κύμα καύσωνα, ο οποίος αποδείχθηκε ιδιαίτερα θανατηφόρος καθώς πάνω από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αίτια που συνδέονται με αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες.
Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι 1.047 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αίτια που συνδέονται με το δεύτερο κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα επί ένα δεκαήμερο (στη φωτογραφία του Reuters/Jon Nazca , επάνω, τουρίστες βρίσκουν καταφύγιο από τον καύσωνα στη δροσιά ενός πάρκου).
Πάνω από 40 βαθμοί
Οι θάνατοι καταγράφηκαν στο διάστημα 10-19 Ιουλίου, κατά το οποίο ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας.
Δείτε ακόμα – Ισπανία: Τρένο σταμάτησε εν μέσω πυρκαγιάς – Εντρομοι οι επιβάτες
Η αφόρητη ζέστη επηρέασε κυρίως τους ηλικιωμένους: 672 από τα θύματα ήταν ηλικίας άνω των 85 ετών, 241 ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 75-84 και 88 ήταν από 65 έως 74 ετών.
Η Μπέα Χερβέγια, εκπρόσωπος της ισπανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (AEMET), ανέφερε ότι τα περισσότερα θύματα αντιμετώπιζαν καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις.
«Αρκετές ώρες μετά την έκθεση»
Οπως είπε, το πρόβλημα έγκειται κυρίως στον μηχανισμό ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος, ο οποίος δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένος στους νέους και συχνά αντιδρά υπερβολικά στους ηλικιωμένους.
«Οι συνέπειες της ζέστης και της αφυδάτωσης μπορούν να σας επηρεάσουν αρκετές ώρες μετά την έκθεσή σας στον καύσωνα», δήλωσε ο Πολ Μολίνα, επικεφαλής των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης στο νοσοκομείο Τορεχόν της Μαδρίτης.
Το πρώτο φετινό κύμα καύσωνα στην Ισπανία ξεκίνησε στις 11 Ιουνίου, είχε διάρκεια μιας εβδομάδας και άφησε πίσω του 829 νεκρούς, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.
Πηγή: ΑΠΕ
- Lloyd’s List: Μαρινάκης και Αγγελικούση στην κορυφή – 17 Έλληνες στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]
- Πασκουάλ: «Νιώθω υπερήφανος για τους παίκτες μου – Σημαντική νίκη, αλλά όχι κάτι παραπάνω»
- Ουνιόν Βερολίνου – Λειψία 3-1: Την… προσγείωσε απότομα
- Μπαρτζώκας: «Δυσκολευτήκαμε αμυντικά σε όλο το παιχνίδι, παίξαμε κάτω από το επίπεδό μας»
- Παρτιζάν – Ερυθρός Αστέρας 79-76: Ανατροπή στο τέλος με ηγέτη τον Ουάσινγκτον
- Εκρέμ Ιμάμογλου: Στις 9 Μαρτίου αρχίζει η δίκη – Εκτενές άρθρο του δημοσιεύει το «Foreign Affairs»
- Βίρτους Μπολόνια – Χάποελ Τελ Αβίβ 74-79: Σπουδαίο διπλό για την ομάδα του Ιτούδη και κορυφή στη Euroleague
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)









![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-127x85.jpg)



![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442