ΕΕ: «Έγκλημα πολέμου» τα ρωσικά εμπόδια στις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών λέει ο Μπορέλ
Λίγο πριν την Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ένα «αληθινό έγκλημα πολέμου» διαπράττει η Ρωσία, εμποδίζοντας τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών με κίνδυνο να αυξήσει την απειλή του λιμού στον κόσμο, επανέλαβε σήμερα Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, πριν από την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι εκατομμύρια τόνοι σιτάρι παραμένουν αποκλεισμένοι στην Ουκρανία όταν ο υπόλοιπος παγκόσμιος πληθυσμός υποφέρει από την πείνα. Είναι ένα αληθινό έγκλημα πολέμου. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό θα διαρκέσει για πολύ ακόμη. Διαφορετικά θα πρόκειται αληθινά κάτι για το οποίο θα είναι υπεύθυνη η Ρωσία», δήλωσε ο Μπορέλ στο Λουξεμβούργο πριν από μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μπλοκαρισμένα στις σιταποθήκες
Πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν μπλοκαρισμένοι στις σιταποθήκες της Ουκρανίας αφότου εισέβαλε στην επικράτειά της η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου και επέβαλε αποκλεισμό στα λιμάνια της. Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως.
- Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Τα ουκρανικά σιτηρά γίνονται διαπραγματευτική μπλόφα στα χέρια του Κρεμλίνου
Η Μόσχα αποποιείται κάθε ευθύνη για την εξελισσόμενη επισιτιστική κρίση και επιρρίπτει την ευθύνη στη Δύση και στις κυρώσεις που επέβαλε για τις ελλείψεις σιτηρών που οδήγησαν σε αλματώδη αύξηση των τιμών των τροφίμων εν μέσω προειδοποιήσεων των Ηνωμένων Εθνών ότι οι φτωχότερες χώρες, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για να θρέψουν τους πληθυσμούς τους, βρίσκονται αντιμέτωπες με απειλή μαζικού λιμού.
Η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ με σκοπό να κλειστεί συμφωνία για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές της Ουκρανίας διά θαλάσσης, με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.
- Καιρός: Απότομη πτώση της θερμοκρασίας έως και 10°C την Κυριακή – Πού θα χιονίσει
- Πανεπιστήμιο που λογοκρίνει τον Πλάτωνα απομακρύνεται από την αλήθεια: Σε κρίση η ακαδημαϊκή ελευθερία στο Texas A&M
- Πες μου πως φλερτάρεις, για να σου πω ποιος είσαι
- Από τους μουλάδες, στον μονάρχη; – Το Ιράν σε ιστορικό σημείο καμπής, σε μια μεταβαλλόμενη Μέση Ανατολή
- Οι δύο παλιόφιλοι Ματ Ντέιμον και Μπεν Άφλεκ παραδέχονται ότι ήταν «παράξενα παιδιά»
- Μήπως το ράλι στα ακίνητα έπιασε ταβάνι; – Αυξήσεις τιμών ως 115% στην οκταετία
- Από τις «ψυχεδελικές» αράχνες έως τα ευρωπαϊκά χέλια: 10 είδη που το 2026 βρίσκει στο χείλος της εξαφάνισης
- Δέκα «μαχαίρια» στις συντάξεις – Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν 3,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2026
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 11.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/mika-baumeister-jusdwg_T0dU-unsplash-315x220.jpg)


































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442