Αν θέλετε καλή σοδειά, μην χρησιμοποιήσετε χώμα από το φεγγάρι
Φυτά που μεγάλωσαν σε έδαφος από τη Σελήνη επέζησαν αλλά έμειναν ασθενικά.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της εξέλιξης, πρασινάδα εμφανίστηκε σε χώμα από τη Σελήνη.
Αμερικανοί επιστήμονες καλλιέργησαν φυτά σε έδαφος από το φεγγάρι (σεληνιακό ρεγόλιθο), το πρώτο βήμα για τις μελλοντικές καλλιέργειες που θα προσφέρουν στους αποίκους της Σελήνης λαχανικά και οξυγόνο.
Το πείραμα πραγματοποιήθηκε με μόλις 12 γραμμάρια σεληνιακής σκόνης που είχε συλλεχθεί από τους αστροναύτες των αποστολών Apollo τις δεκαετίες του 1960 και -70.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα μελέτησαν το φυτό στενόφραγμα το θαλιανό (Arabidopsis thaliana), το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην έρευνα και το γονιδίωμά του έχει αλληλουχηθεί πλήρως.

Τα φυτά σε σεληνιακό έδαφος, δεξιά, ήταν πολύ μικρότερα από τα φυτά σε γήινο χώμα (Tyler Jones, UF/IFAS)
Τα φυτά επέζησαν, όμως αναπτύσσονταν πιο αργά, είχαν μικρότερο μέγεθος και περισσότερα σημάδια στρες, σε σχέση με βλαστάρια που μεγάλωσαν σε γήινο χώμα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Communications Biology.
Στόχος της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι βιώσιμη η καλλιέργεια φυτών στο αυθεντικό έδαφος του φεγγαριού και όχι σε τεχνητό υπόστρωμα. Η εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι η κοσμική ακτινοβολία και τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου επηρεάζουν το σεληνιακό έδαφος με τρόπο που το καθιστά λιγότερο κατάλληλο για σπορά, ενώ πρόβλημα αποτελεί και η παρουσία μικρών σωματιδίων σιδήρου. To σεληνιακό έδαφος, εξάλλου, δεν περιέχει οργανικά συστατικά όπως το γήινο.
Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα του πειράματος κρίνεται θετικό. «Μπορούν να μεγαλώσουν φυτά στο σεληνιακό έδαφος;» λέει η επικεφαλής της μελέτης Άνα-Λάιζα Πολ. «Η απάντηση, όπως αποδείχτηκε, είναι ναι».
- Ο θάνατος μιας ιδεολογίας: Μπορεί ο Τσαβισμός να επιβιώσει μετά την απαγωγή του Μαδούρο;
- Ex Machina: Πόσο «επιστημονική φαντασία» είναι σήμερα η ταινία του 2014;
- Μπορούμε να «τεστάρουμε» τη μακροζωία σε 10 δευτερόλεπτα;
- Η Τζένιφερ Λόρενς αποκαλύπτει τον «μοναδικό» ρόλο που ήθελε και τελικά πήρε η φίλη της, Έμα Στόουν
- Πούτιν, Σι και Τραμπ χωρίζουν τον κόσμο στα τρία
- Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur και ο παράγοντας ανταγωνισμός στο πιάτο μας – Φτηνό κρέας, πικρή επίγευση
- Μπεν Χότζες: «Δεν πρόκειται να δούμε μια στρατιωτική εισβολή στη Γροιλανδία»
- Το ηλεκτρονικό εμπόριο έσπασε ρεκόρ στις ΗΠΑ – Τι ψώνισαν οι Αμερικάνοι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)





















































![Φορτηγό με συνθήματα για το Ιράν χτύπησε φιλομοναρχικούς διαδηλωτές στο Λος Άντζελες [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/photo-collage.png-14-315x220.jpg)



























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442