Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάιατ: «Η κυριαρχία των ελληνικών νησιών είναι αδιαπραγμάτευτη» - Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ για Ουκρανία και Τουρκία

Πάιατ: «Η κυριαρχία των ελληνικών νησιών είναι αδιαπραγμάτευτη» – Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ για Ουκρανία και Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ

Με το βλέμμα στην Ουκρανία αλλά και στην τουρκική αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών στο Αιγαίο έγινε νωρίτερα η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον πρέσβη των ΗΠΑ ο οποίος διαμήνυσε προς την Άγκυρα ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών.\

Κοινοί στόχοι

Όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας για τη συνάντησή του με τον πρέσβη των ΗΠΑ, στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά έπειτα από τις νέες πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων περί της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Βεβαίως από το μενού της συζήτησης δεν θα μπορούσαν να λείπουν η κρίση στην Ουκρανία και οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη,

Ο Τζέφρι Πάιατ ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση υπογραμμίστηκε η αφοσίωση στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπως και οι κοινοί στόχοι των δύο χωρών ΗΠΑ και Ελλάδας για σταθερότητα στην περιοχή.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον απόηχο των δηλώσεων Τσαβούσογλου επανέλαβε αυτό που έχει «ξεκαθαρίσει» η Ουάσινγκτον, ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της είναι αδιαπραγμάτευτη».

Διαβάστε επίσης: Πώς μπορεί να «παρασυρθεί» η Ελλάδα σε τυχόν πολεμική εμπλοκή στην Ουκρανία – Τι μπορεί να της στοιχίσει

Διαβάστε επίσης – Δολοφονία ελλήνων ομογενών στην Αν. Ουκρανία: Τι είπε ο Οικονόμου

Νωρίτερα είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην οποίο συμμετείχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, ενώ τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024