Ντομάτα: Μέτρα κατά τις εισαγωγές από το Μαρόκο
Ζητείται η λήψη μέτρων για την ομαλοποίηση της αγοράς ντομάτας.
Την ανησυχία της για τον καταστροφικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι εισαγωγές μαροκινής ντομάτας στις ευρωπαϊκές αγορές, εκφράζει με επιστολή της η Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορίου Φρούτων και Λαχανικών (EUCOFEL) προς τα θεσμικά όργανα της Κομισιόν, στην οποία τους ζητά να ενεργήσουν όσον αφορά τη μη συμμόρφωση και τη μη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην εμπορική συμφωνία ΕΕ – Μαρόκου.
Η επιστολή εστάλη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Von der Leyen και τους Επιτρόπους κ.κ. Dombrovskis (TRADE), Kyriakides (SANTE) και Wojciechowski (AGRI).
Ειδικότερα, η EUCOFEL τονίζει ότι εδώ και αρκετά χρόνια τα μέλη της εκφράζουν την ανησυχία τους λόγω της μη συμμόρφωσης και της μη εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στη συμφωνία ΕΕ με Μαρόκο. Υπάρχει μεγάλος αριθμός παραβάσεων. Επίσης υπάρχει πρόβλημα με τη μέθοδο υπολογισμού της αξίας εισαγωγής στις μαροκινές ντομάτες. Θα πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό με τις μαροκινές αρχές. Επίσης υπάρχει ανάγκη προσαρμογής της ποσόστωσης μετά το BREXIT (αποχώρηση Ηνωμένου Βασιλείου).
Ως εκ τούτου καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
-Να κάνει τροποποίηση της μεθόδου υπολογισμού που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της αξίας των ντοματών που εισάγονται από το Μαρόκο.
-Να εφαρμόσει σωστά τη ρήτρα συνεργασίας (άρθρο 4) και το μέτρο διασφάλισης (άρθρο 7) προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας.
-Να διεξαχθούν διαβουλεύσεις με τις μαροκινές αρχές για να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων που προβλέπονται την συμφωνία.
Την επιστολή συνυπογράφουν η Εθνική Ένωση Παραγωγών Τομάτας Γαλλίας (AOPn Tomate de France), η Ισπανική Ομοσπονδία Παραγωγών-Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών (Fepex) και η Ολλανδική Ένωση Παραγωγών φρούτων λαχανικών και μανιταριών (DPA). Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εξαγωγέων INCOFRUIT-HELLAS, που είναι μέλος της EUCOFEL, υποστηρίζει τις θέσεις που αναγράφει η επιστολή προς την ΕΕ.
- Τραμπ: Το σχέδιο για ένα νέο μπλοκ ισχύος με 5 μέλη
- Καμπότζη και Ταϊλάνδη συνεχίζουν τις εχθροπραξίες παρότι ο Τραμπ ανακοινώνει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)
































































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442