Οι Νεάντερταλ «χρησιμοποιούσαν νεσεσέρ με είδη μακιγιάζ»
Όστρακα με ίχνη χρωστικών τα οποία ανήκαν στους Νεάντερταλ της Ισπανίας είναι στην πραγματικότητα δοχεία για βαφές που απλώνονταν στο πρόσωπο ή το σώμα, εκτιμά ομάδα παλαιοντολόγων -τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα χαμένα ξαδέλφια μας «δεν ήταν ηλίθιοι».
2
Όστρακα με ίχνη χρωστικών τα οποία ανήκαν στους Νεάντερταλ της Ισπανίας είναι στην πραγματικότητα δοχεία για βαφές που απλώνονταν στο πρόσωπο ή το σώμα, εκτιμά ομάδα παλαιοντολόγων -τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα χαμένα ξαδέλφια μας «δεν ήταν ηλίθιοι».
«Πρόκειται για τις πρώτες ασφαλείς ενδείξειςσχετικά μετη χρήση καλλυντικών» δήλωσε στο BBC ο Δρ Ζοάο Ζιλάο, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και επικεφαλής της μελέτης. «Ο κόσμος θα πρέπει να θάψει μια και καλή την άποψη ότι οι Νεάντερταλ ήταν ηλίθιοι» τόνισε.
Τα συμπεράσματά τουδημοσιεύονται στην έγκριτη αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Οι ανθρωπολόγοι πίστευαν παλαιότερα ότι ο σύγχρονος άνθρωπος ήταν και είναι το μόνο είδος με ικανότητες συμβολικής σκέψης. Την τελευταία δεκαετία, όμως, έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται ενδείξεις ότι και οι Νεάντερταλ είχαν άποψη για το συμβολισμό, την αισθητική και τις τελετουργίες.
Στην Αφρική, για παράδειγμα, είχαν ανακαλυφθεί πρόσφατα μικρές μαύρες ράβδοι που περιείχαν μαγγάνιο και πιθανώς χρησιμοποιούνταν από τους Νεάντερταλ ως βαφή σώματος.
Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν όστρακα 50.000 ετών από τη νότια Ισπανία. Μέσα τους βρέθηκαν σβώλοι μιας κίτρινης χρωστικής, η οποία πιθανώς χρησιμοποιούνταν ως «βάση» του μακιγιάζ, καθώς και μια κόκκινη σκόνη αναμεμειγμένη με κόκκους ενός μαύρου γυαλιστερού υλικού.
Ακόμα και τα ίδια τα όστρακα, από τα οποία πολλά ήταν σκαλισμένα, θα μπορούσαν να φοριούνται ως κοσμήματα, εικάζουν οι επιστήμονες.
Όπως τόνισε ο Ζιλάο, τα όστρακα χρονολογούνται περίπου 10.000 νωρίτερα πριν από την εποχή κατά την οποία οι Νεάντερταλ και οι σύγχρονοι άνθρωποι συνυπήρξαν στην Ευρώπη.
Στο ίδιο τεύχος του PNAS δημοσιεύεται μια δεύτερη μελέτη για τους Νεάντερταλ, η οποία εξέτασε αν ένας παιδικός σκελετός 10 έως 40 χιλιάδων ετών που βρέθηκε στην Πορτογαλία είναι στην πραγματικότητα το προϊόν διασταύρωσης ανάμεσα σε Νεάντερταλ και σύγχρονο άνθρωπο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δόντια του σκελετού θυμίζουν περισσότερο δόντια Νεάντερταλ, δεν κατάφεραν όμως να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα.
Το κατά πόσο οι Νεάντερταλ διασταυρώθηκαν με τους σύγχρονους ανθρώπους, πριν τελικά εξαφανιστούν πριν από περίπου 30.000 χρόνια, παραμένει αμφιλεγόμενο θέμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γιώργος Μαζωνάκης: Με αποθέωση η πρεμιέρα του στην Ακτή Πειραιώς – Τι είπε ο ίδιος στο κοινό
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός 19χρονος – Έπεσε από μπαλκόνι τετάρτου ορόφου
- Ψάχνει αντίδραση και βαθμολογική ανάσα ο Ολυμπιακός κόντρα στη Βιλερμπάν
- Τέμπη: Συνεχίζεται στην αίθουσα του ΜΟΔ η δίκη για τα «χαμένα» βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας
- Κρήτη: Εντοπίστηκε πλοίο με πάνω από 500 μετανάστες
- Βαθιά ρήξη στις σχέσεις των διαιτητών Σιδηρόπουλου, Φωτιά (pic)
- Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και οι Polkar σε μια πρωτοχρονιάτικη εμφάνιση στο Block 33
- ΗΠΑ: Βρέθηκε νεκρός ο ύποπτος για τους φονικούς πυροβολισμούς στο πανεπιστήμιο Μπράουν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 19.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/hessamoddin-jafari-Rjs0QP4wL9E-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442