Το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης σε ψάρια καλύπτουν πλέον οι ιχθυοκαλλιέργειες
Οι ιχθυοκαλλιέργειες έφτασαν φέτος στο σημείο να καλύπτουν το ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωσης ψαριών. Και η εκρηκτική ανάπτυξη της βιομηχανίας έχει αρχίσει να επιβαρύνει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς τα εκτρεφόμενα ψάρια συχνά ταίζονται με άγρια ψάρια χαμηλότερης αξίας.
Οι ιχθυοκαλλιέργειες έφτασαν φέτος στο σημείο να καλύπτουν το ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωσης ψαριών, εκτιμά διεθνής ερευνητική ομάδα. Η εκρηκτική ανάπτυξη της βιομηχανίας έχει αρχίσει να επιβαρύνει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς τα εκτρεφόμενα ψάρια ταΐζονται με πολτοποιημένα άγρια ψάρια χαμηλότερης αξίας.
«Οι ιχθυοκαλλιέργειες πρόκειται να φτάσουν σε ένα ορόσημο το 2009, καθώς προσφέρουν το ήμισυ του συνόλου των ψαριών και των οστρακοειδών για ανθρώπινη κατανάλωση» γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
H παραγωγή τριπλασιάστηκε το διάστημα 1995-2007, εκτιμά η ομάδα της Ρόσαμοντ Νέιλορ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.
Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην άνοδο της ζήτησης για λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, τα οποία περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα που προστατεύουν το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα.
Προκειμένου να επιταχύνουν την ανάπτυξη των ψαριών και να βελτιώσουν τη γεύση τους, οι ιχθυοκαλλιεργητές συχνά τα ταΐζουν με ιχθυέλαια και ιχθυάλευρα, δηλαδή τροφές που παράγονται από φθηνά άγρια ψάρια όπως οι αντσούγιες και οι σαρδέλες.
Το 2006 η παραγωγή των ιχθυοτροφείων έφτασε τους 51,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Για να παραχθεί αυτή η ποσότητα χρειάστηκαν περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι άγριων ψαριών για ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια.
«Απαιτούνται περίπου 2,5 κιλά άγριων ψαριών για να παραχθεί μισό κιλό σολομού, και η αλήθεια είναι ότι σήμερα τρώμε πολύ σολομό» σχολιάζει η Δρ Νέιλορ.
Το πρόβλημα αποδίδεται κυρίως στην εκτροφή σαρκοφάγων ψαριών όπως ο σολομός, η πέστροφα και ο τόνος. Λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον είναι η εκτροφή φυτοφάγων ειδών όπως ο κινεζικός κυπρίνος.
Ο Σπυρίδων Περεσιάδης (1854–1918) ήταν σημαντικός Έλληνας θεατρικός συγγραφέας της ύστερης περιόδου του 19ου αιώνα, γνωστός για την ικανότητά του να συνδυάζει την ηθογραφία με τον λυρισμό, όπως στο έργο «Ο Μαγεμένος Βοσκός».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας