Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τα netbook έχουν την τιμητική τους στην έκθεση ηλεκτρονικών της Ταϊπέι

Τα netbook έχουν την τιμητική τους στην έκθεση ηλεκτρονικών της Ταϊπέι

Η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Ασία άνοιξε την Τρίτη στην Ταϊβάν με τους φθηνούς υποφορητούς να κλέβουν την παράσταση μαζί με το φορητό Διαδίκτυο. Στο μεταξύ, η Intel παρουσίασε τα τσιπ CULV για υπέρλεπτα notebook, ενώ η AMD λανσάρει τον πρώτο εξαπύρηνο επεξεργαστή της.

36

Η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Ασία άνοιξε την Τρίτη στην Ταϊβάν με τους φθηνούς υποφορητούς να κλέβουν την παράσταση μαζί με το φορητό Διαδίκτυο.

Με πολλά netbook να ζυγίζουν λιγότερο από ένα κιλό και τις τιμές τους να ξεκινούν από τα 250 δολάρια, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές σπεύδουν να επεκταθούν σε αυτή τη σχετικά νέα αγορά.

Έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία της σειράς Eee για χαμηλά βαλάντια, η Asustek Computer επιδεικνύει στην Computex Taipei το νέο Eee Pc Seashel 1008HA, με οθόνη των 10 ιντσών, βάρος 1,1 κιλά και πάχος 8 χιλιοστά. Η μπαταρία διαρκεί έως έξι ώρες, αναφέρει το AFP.

Η επίσης ταϊβανέζικη Acer παρουσιάζει από την πλευρά της το πρώτο της netbook Αspire One που τρέχει το λειτουργικό σύστημα Android της Google.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ταϊβανέζικες εταιρείες υπολογιστών θα κερδίσουν το 60% της παγκόσμιας αγοράς υποφορητών την τρέχουσα χρονιά.

Η ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να εκτιναχθεί το 2009 στις 32 εκατομμύρια μονάδες από τα 13 εκατ πέρυσι.

Στη φετινή Computex, πολύς λόγος έγινε και για τα ασύρματα δίκτυα μεγάλης εμβέλειας WiMax, μια τεχνολογία της Intel που προσφέρει αυξημένες επιδόσεις στο φορητό Διαδίκτυο.

Στην έκθεση συμμετέχουν για πρώτη φορά και Κινέζοι εκθέτες (36 περίπτερα), χάρη στη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων της Ταϊβάν με τη Κίνα.

Συνολικά 1.700 εκθέτες με 4.500 περίπτερα συμμετέχουν στην πενθήμερη διοργάνωση, η οποία αναμένεται να προσελκύσει 100.000 επισκέπτες. Η περυσινή έκθεση παρήγαγε τζίρο περίπου 20 δισ. δολαρίων για τους συμμετέχοντες.

Τσιπ της Intel για υπέρλεπτους φορητούς

Τη Δευτέρα, μια ημέρα πριν από τα εγκαίνια της Computex, η Intel παρουσίασε στις ΗΠΑ τη νέα σειρά επεξεργαστών CULV (Consumer Ultra-Low Voltage) για χρήση στους λεπτούς φορητούς, μια κατηγορία που δείχνει να απειλείται από την επέλαση των φθηνών netbook εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Οι CULV βασίζονται στις αρχιτεκτονικές Pentium, Core 2 και Celeron, αναφέρει το CNet.

Οι τιμές των υπολογιστών που θα αξιοποιούν τα νέα τσιπ θα κυμαίνονται από τα 399 έως τα 2.000 δολάρια, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Intel.

Φορητούς με επεξεργαστή CULV ανακοίνωσαν ότι θα λανσάρουν οι Asustek, Acer και MSI, μεταδίδει το Reuters.

*Σε μια άλλη εξέλιξη, η AMD λανσάρει τον πρώτο της επεξεργαστή με έξι πυρήνες, το τσιπ Istanbul της σειράς Opteron για επαγγελματικά συστήματα υψηλών επιδόσεων.

Ο πρώτος εξαπύρηνος της Intel κυκλοφόρησε πέρυσι το Σεπτέμβριο.

Συστήματα με τον Opteron Istanbul αναμένονται από τους Cray, Dell, HP, IBM και Sun, ανακοίνωσε η AMD.

H εταιρεία υποστηρίζει ότι ο Istanbul προσφέρει αύξηση 34% στις επιδόσεις ανα watt, συγκριτικά με την προηγούμενη, τετραπύρηνη σειρά Opteron.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο