Τιμή ρεκόρ για βιβλία ερωτικής λογοτεχνίας, που δημοπρατήθηκαν από τον οίκο Christies
Συλλογή 1.000 βιβλίων ερωτικής λογοτεχνίας, που χρονολογούνται από το 1527 έως στο 1975, από τη γαλλόφωνη βιβλιοθήκη του Ελβετού βιομηχάνου Ζεράρ Νόρντμαν (1930-1992), πωλήθηκε από τον οίκο Christies στο Παρίσι αντί 5,66 εκατομμυρίων ευρώ.
38
Συλλογή 1.000 βιβλίων ερωτικής λογοτεχνίας, που χρονολογούνται από το 1527 έως στο 1975, από τη γαλλόφωνη βιβλιοθήκη του Ελβετού βιομηχάνου Ζεράρ Νόρντμαν (1930-1992), πωλήθηκε από τον οίκο Christies στο Παρίσι αντί 5,66 εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει δημοπρατηθεί ποτέ ερωτική βιβλιοθήκη, τουλάχιστον την τελευταία 30ετία, αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας αγόρασε πρώτη, λόγω δικαιωμάτων, 25 φωτογραφίες με ιδιόχειρες σημειώσεις και ένα χειρόγραφο του Γάλλου συγγραφέα Πιέρ Λουίς. Η δημοπρασία διεξήχθη σε δύο φάσεις, στις 27 Απριλίου και στις 15 Δεκεμβρίου.
Η ερωτική συλλογή του Ζεράρ Νόρντμαν, μοναδική στον κόσμο, αποτελείτο από φωτογραφίες, βιβλία, χειρόγραφα, επιστολές και ιδιόχειρα έγγραφα, των οποίων οι συντάκτες είναι κλασικοί της άσεμνης λογοτεχνίας ή ανώνυμοι. Από τα σημαντικότερα βιβλία της συλλογής και το πιο παλιό που τιτλοφορείται «Sonneti lussuriosi» του Πιέτρο Αρετίνο (του λεγόμενου Αρετίν, 1492-1556) πωλήθηκαν αντί 325.000 ευρώ, τιμή ρεκόρ για ερωτικό βιβλίο που πωλείται σε δημοπρασία.
Για αιώνες η ερωτική λογοτεχνία γραφόταν μυστικά, σε απλά χειρόγραφα και σε πρόχειρα, ενώ οι συγγραφείς της ήταν θύματα οχλήσεων και διώξεων.
Ο Νόρντμαν στα 17 του χρόνια άρχισε να αγοράζει ερωτικά βιβλία. Εβραίος ελβετικής υπηκοότητας προστατεύθηκε κατά Β Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της μεγάλης περιουσίας της οικογένειάς του και της ουδετερότητας της γενέτειράς του, Ελβετίας. Η οικογένειά του είχε σειρά πολυκαταστημάτων, όπως το Le Printemps στο Παρίσι. Αναζητούσε έργα που ήταν ανώνυμα ή υπογράφονταν με ψευδώνυμο, πολλά από αυτά ήταν απλά αποσπάσματα από μια ανατύπωση που κατασχέθηκε και κάηκε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πότε θα γίνει η τελευταία επιστροφή ενοικίου – Ποιους αφορά
- Σέρρες: Εισαγγελική έρευνα μετά τις αναφορές του «Χαμόγελου του Παιδιού» για το οικογενειακό περιβάλλον του 16χρονου
- Κρήτη: Κλειστός λόγω έργων ένας διάδρομος στο αεροδρόμιο Ηρακλείου – Πώς θα εξυπηρετούνται οι πτήσεις
- Πάνε για το «μπαμ» με Γουίλιαμσον οι Μπουλς (pics, vids)
- Χρηματοδότηση δέκα εκατομμυρίων ευρώ για το λιμάνι της Στυλίδας
- Χρυσές Σφαίρες: Οι αντι-ICE καρφίτσες στη μνήμη της Ρενέ Γκουντ «περπάτησαν» στο κόκκινο χαλί – Ποιοι τις φόρεσαν
- Ρόδος: Νεογέννητο δεν τα κατάφερε και πέθανε μετά από αεροδιακομιδή στο Ηράκλειο
- Κοντά σε συλλόγους και φορείς της πόλης ο Δήμαρχος Πειραιά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442