Δεκάδες νέα είδη ανακαλύφθηκαν στον πλουσιότερο βυθό του κόσμου
Συνολικά 52 εξωτικά είδη ψαριών, κοραλλιών και καρκινοειδών ανακαλύφθηκαν στο κέντρο του «Τριγώνου των Κοραλλιών», έξω από τις δυτικές ακτές της Νέας Γουινέας, από ό,τι φαίνεται το πλουσιότερο θαλάσσιο οικοσύστημα του πλανήτη.
36
Συνολικά 52 εξωτικά είδη ψαριών, κοραλλιών και καρκινοειδών ανακαλύφθηκαν στο κέντρο του «Τριγώνου των Κοραλλιών», έξω από τις δυτικές ακτές της Νέας Γουινέας, από ό,τι φαίνεται το πλουσιότερο θαλάσσιο οικοσύστημα του πλανήτη.
Στις έξι εβδομάδες που διήρκεσε η αποστολή τους, ερευνητές της οργάνωσης Conservation International ανακάλυψαν 24 νέα είδη ψαριών, ανάμεσά τους δύο καρχαρίες «επωμίδες», μήκους 1,2 μέτρων, οι οποίοι κάθονται στο βυθό με τα πτερύγιά τους. Βρέθηκαν επίσης τέσσερα είδη γύλου «επιδειξία», στα οποία τα αρσενικά εντυπωσιάζουν τα χαρέμια τους με ξαφνικές επιδείξεις χρωμάτων.
«Είμαστε βέβαιοι ότι [η περιοχή] είναι το επίκεντρο της θαλάσσιας βιοποικιλότητας» σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε στο Reuters ο Μαρκ Ερντμαν, επικεφαλής της αποστολής.
Η εντυπωσιακή πληθώρα νέων οργανισμών ανακαλύφθηκε στο κέντρο του Τριγώνου των Κοραλλιών, μια περιοχή 180.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανάμεσα στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Παπούα Νέα Γουινέα και τα νησιά του Σολομώντα. Οι ερευνητές εξερεύνησαν μια περιοχή 18.000 τετραγωνικών χιλιομέτων γύρω από μια χερσόνησο στο δυτικό άκρο της Νέας Γουινέας, γνωστή ως το «Κεφάλι του Πουλιού».
Γύρω από τη χερσόνησο βρέθηκαν συνολικά 1.223 είδη ψαριών και 600 είδη κοραλλιών, ένας πλούτος που καθιστά την περιοχή συγκρίσιμη σε βιοποικιλότητα με το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας. Το συγκρότημα κοραλλιογενών υφάλων καταλαμβάνει δέκα φορές μεγαλύτερη έκταση, φιλοξενεί όμως 1,464 είδη ψαριών και μόλις 405 είδη κοραλλιών. Η Καραϊβική, επίσης μεγαλύτερη σε έκταση, φιλοξενεί 1.000 είδη ψαριών και 58 είδη κοραλλιών.
Η ανακάλυψη των νέων ειδών γύλων δημοσιεύεται στις επιθεωρήσεις Aqua, Journal of Ichthyology και Aquatic Biology, ενώ η Conservation International συντάσσει τα άρθρα για τα υπόλοιπα ευρήματα.
Σύμφωνα με την οργάνωση, το 11% της έκτασης του υποβρύχιου παράδεισου της Ινδονησίας είναι προστατευμένο, ωστόσο το ποσοστό αυτό θα πρέπει να αυξηθεί ώστε το μοναδικό οικοσύστημα να προστατευτεί από τους ψαράδες, οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούν δυναμίτιδα και κυάνιο για να πιάσουν τη λεία τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Συρία: Ο στρατός πήρε τον έλεγχο στρατιωτικού αεροδρομίου, φράγματος και πετρελαιοπηγών
- Φθηνότερα αυτοκίνητα ή ακριβότερα καύσιμα; Το στοίχημα Τραμπ διχάζει την αγορά
- Φωτιά στα Καζάνια στο Πέραμα – «Κλείστε τα παράθυρα των σπιτιών σας»
- OnlyFans: Πόσο απειλούνται οι δημιουργοί του με «φόρο αμαρτίας»
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]
- Βεζένκοφ: «Όταν κερδίζεις τον Παναθηναϊκό παίρνεις έξτρα ώθηση»
- Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2026: Θρίαμβος για τη Συναισθηματική Αξία του Τρίερ – Ηχηρό μήνυμα στον Τραμπ
- Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προτίθεται να καταψηφίσει την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ ελέω Γροιλανδίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442