Δεκάδες νέα είδη ανακαλύφθηκαν στον πλουσιότερο βυθό του κόσμου
Συνολικά 52 εξωτικά είδη ψαριών, κοραλλιών και καρκινοειδών ανακαλύφθηκαν στο κέντρο του «Τριγώνου των Κοραλλιών», έξω από τις δυτικές ακτές της Νέας Γουινέας, από ό,τι φαίνεται το πλουσιότερο θαλάσσιο οικοσύστημα του πλανήτη.
36
Συνολικά 52 εξωτικά είδη ψαριών, κοραλλιών και καρκινοειδών ανακαλύφθηκαν στο κέντρο του «Τριγώνου των Κοραλλιών», έξω από τις δυτικές ακτές της Νέας Γουινέας, από ό,τι φαίνεται το πλουσιότερο θαλάσσιο οικοσύστημα του πλανήτη.
Στις έξι εβδομάδες που διήρκεσε η αποστολή τους, ερευνητές της οργάνωσης Conservation International ανακάλυψαν 24 νέα είδη ψαριών, ανάμεσά τους δύο καρχαρίες «επωμίδες», μήκους 1,2 μέτρων, οι οποίοι κάθονται στο βυθό με τα πτερύγιά τους. Βρέθηκαν επίσης τέσσερα είδη γύλου «επιδειξία», στα οποία τα αρσενικά εντυπωσιάζουν τα χαρέμια τους με ξαφνικές επιδείξεις χρωμάτων.
«Είμαστε βέβαιοι ότι [η περιοχή] είναι το επίκεντρο της θαλάσσιας βιοποικιλότητας» σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε στο Reuters ο Μαρκ Ερντμαν, επικεφαλής της αποστολής.
Η εντυπωσιακή πληθώρα νέων οργανισμών ανακαλύφθηκε στο κέντρο του Τριγώνου των Κοραλλιών, μια περιοχή 180.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανάμεσα στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Παπούα Νέα Γουινέα και τα νησιά του Σολομώντα. Οι ερευνητές εξερεύνησαν μια περιοχή 18.000 τετραγωνικών χιλιομέτων γύρω από μια χερσόνησο στο δυτικό άκρο της Νέας Γουινέας, γνωστή ως το «Κεφάλι του Πουλιού».
Γύρω από τη χερσόνησο βρέθηκαν συνολικά 1.223 είδη ψαριών και 600 είδη κοραλλιών, ένας πλούτος που καθιστά την περιοχή συγκρίσιμη σε βιοποικιλότητα με το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας. Το συγκρότημα κοραλλιογενών υφάλων καταλαμβάνει δέκα φορές μεγαλύτερη έκταση, φιλοξενεί όμως 1,464 είδη ψαριών και μόλις 405 είδη κοραλλιών. Η Καραϊβική, επίσης μεγαλύτερη σε έκταση, φιλοξενεί 1.000 είδη ψαριών και 58 είδη κοραλλιών.
Η ανακάλυψη των νέων ειδών γύλων δημοσιεύεται στις επιθεωρήσεις Aqua, Journal of Ichthyology και Aquatic Biology, ενώ η Conservation International συντάσσει τα άρθρα για τα υπόλοιπα ευρήματα.
Σύμφωνα με την οργάνωση, το 11% της έκτασης του υποβρύχιου παράδεισου της Ινδονησίας είναι προστατευμένο, ωστόσο το ποσοστό αυτό θα πρέπει να αυξηθεί ώστε το μοναδικό οικοσύστημα να προστατευτεί από τους ψαράδες, οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούν δυναμίτιδα και κυάνιο για να πιάσουν τη λεία τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Κρήτη: «Τον είδα, εκείνος τρόμαξε και έτρεξε στα χωράφια» – Μαρτυρία «κλειδί» για τον 33χρονο γιατρό
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (20/12): Πού θα δείτε Ολυμπιακός – Κηφισιά και τα υπόλοιπα ματς σε Super League και GBL
- Κολωνάκι: Η ώρα της αλήθειας για τη δολοφονία της Ελένης Παπαδοπούλου – Τα επιστημονικά ντοκουμέντα που «καίνε»
- IRIS: Διπλασιάζεται το όριο μεταφοράς χρημάτων μεταξύ ιδιωτών
- Η διαρκής κυβερνητική ομερτά για τις υποκλοπές
- Επίθεση στο Μποντάι: Η εβραϊκή κοινότητα της Αυστραλίας είναι «απόλυτα αδιάσπαστη», δηλώνει ο Αλμπανέζε
- Στο κατάμεστο Καραϊσκάκη με την Κηφισιά κοντράρεται ο Ολυμπιακός – «Μάχες» σε Τρίπολη και Πανθεσσαλικό
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 20.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/samuel-quek-cD4pt47I4JY-unsplash-1-315x220.jpg)












































![Airbnb: Πάνω από 90% οι πληρότητες για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/shutterstock_2395408901-315x220.jpg)



































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442