Ερείπια άγνωστου πολιτισμού ανακαλύφθηκαν στην Ονδούρα
Τα ερείπια ενός άγνωστου έως σήμερα προκολομβιανού πολιτισμού εξετάζονται σε μια περιοχή της Ονδούρας, κοντά στη σημερινή πρωτεύουσα, όπου οι Μάγια δεν είχαν εξαπλωθεί. «Ο πολιτισμός αυτός είναι αίνιγμα» σχολιάζουν οι ανθρωπολόγοι.
36
Τα ερείπια ενός άγνωστου έως σήμερα προκολομβιανού πολιτισμού εξετάζονται σε μια περιοχή της Ονδούρας, κοντά στη σημερινή πρωτεύουσα, όπου οι Μάγια δεν είχαν εξαπλωθεί. «Ο πολιτισμός αυτός είναι αίνιγμα» σχολιάζουν οι ανθρωπολόγοι.
Στην περιοχή της ανασκαφής, που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, βρίσκονται 14 τύμβοι, οι οποίοι πιθανώς σχημάτιζαν έναν αρχαίο τόπο λατρείας, δήλωσε στο Reuters αρχαιολόγος του Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας της Ονδούρας.
«Αποτελούν μέρος μιας σημαντικής τοποθεσίας, το κέντρο διοίκησης ενός προκολομβιανού πολιτισμού. Δεν είχαμε ιδέα ότι υπήρχε προκολομβιανός πολιτισμός στην περιοχή» είπε ο Όσκαρ Νιλς, επικεφαλής των ερευνών.
Αν και στην Ονδούρα υπάρχουν 14.000 αρχαιολογικές τοποθεσίες, όπως η διάσημη πόλη του Κοπάν των Μάγια, που άνθισε από τον πέμπτο έως τον ένατο αιώνα, στην περιοχή της νέας ανασκαφής δεν ήταν γνωστό να υπήρξε γηγενής πολιτισμός.
Τα νέα ευρήματα είναι εντελώς διαφορετικά, εξηγεί ο Νιλς. Μεταξύ των τεχνουργημάτων που ανασύρονται ξεχωρίζουν τα κοσμήματα και οι λίθινοι μύλοι για το άλεσμα σπόρων, κυρίως όμως ένα πέτρινο άγαλμα που ονομάζετα στέλα.
«Είναι ένα γλυπτό που απεικονίζει διάφορες ανθρώπινες και ζωικές φιγούρες και είναι εντυπωσιακά καλοδιατηρημένο» αναφέρει ο αρχαιολόγος.
Το στέλα, με ύψος ένα μέτρο και πλάτος ενάμισι, εκτίθεται τώρα σε πάρκο της γειτονική πόλης Μοροσέλι, περίπου 50 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα.
Το υπουργείο Πολιτισμού σπεύδει τώρα να προστατεύσει την περιοχή, καθώς τα ευρήματα παρουσιάζουν φθορές από τρακτέρ που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το μπρόκολο κάνει περισσότερο καλό στην υγεία από όσο πιστεύουμε
- Αγριεύει ο καιρός με καταιγίδες: Βροχές και στην Αττική – Πού θα έχουμε έντονα φαινόμενα
- Αδριανός Γολέμης: Ο πρώτος Έλληνας που θα ταξιδέψει στο Διάστημα
- Αλλάζουν προς τα κάτω τα όρια σύνταξης διαθήκης
- Πάνε ταμείο 5 κατηγορίες συνταξιούχων
- Ο «Άγγελος της Ιστορίας» εγκλωβίστηκε στην Ιερουσαλήμ
- Σχέση: Τι κάνεις όταν νιώθεις ότι κάτι έχει αλλάξει;
- Σίντνεϊ Σουίνι – Κίρστεν Ντανστ: Η ξεχωριστή συνάντηση στο σίκουελ του «The Housemaid»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 25.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)


















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442