Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ετικέτες για τα υδρογονωμένα λίπη στα τρόφιμα ζητούν οι ειδικοί

Ετικέτες για τα υδρογονωμένα λίπη στα τρόφιμα ζητούν οι ειδικοί

Οι ετικέτες στα επεξεργασμένα τρόφιμα θα έπρεπε να αναγράφουν την περιεκτικότητα σε trans λιπαρά οξέα, τα οποία αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη, επισημαίνουν ειδικοί. Tα συστατικά αυτά αναγράφονται στα προϊόντα στις ΗΠΑ, ενώ σε ορισμένες χώρες καταργούνται.

36

Οι ετικέτες στα επεξεργασμένα τρόφιμα θα έπρεπε να αναγράφουν την περιεκτικότητα σε trans λιπαρά οξέα, γνωστά και ως υδρογονωμένα φυτικά λίπη, τα οποία αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη και μειώνουν την «καλή», επισημαίνουν Βρετανοί ειδικοί.

Με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση του βρετανικού ιατρικού συλλόγου, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρσης ζητούν από τις ευρωπαϊκές αρχές να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου οι ετικέτες των τροφίμων αναγράφουν την περιεκτικότητα όχι μόνο σε κορεσμένο λίπος, αλλά και σε υδρογονωμένα λίπη και σε χοληστερόλη.

Οι συγγραφείς παραπέμπουν σε πρόσφατες αμερικανικές μελέτες, οι οποίες έδειξαν ότι μια αύξηση 3% στην πρόσληψη θερμίδων που προέρχονται απο trans λιπαρά συνδέεται με αύξηση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου κατά 23%.

Τα trans λιπαρά οξέα υπάρχουν φυσιολογικά σε μικρές ποσότητες στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ωστόσο χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία σε προϊόντα όπως οι μαργαρίνες, τα γλυκά και τα μπισκότα και τα σνακ. Τα κορεσμένα αυτά λίπη παράγονται με προθήκη υδρογόνου σε ακόρεστα φυτικά έλαια, ώστε να μετατραπούν από υγρά σε ημιστερεά.

«Αν οι καταναλωτές γνώριζαν τι υπήρχε στα τρόφιμά τους, αυτό θα τους βοηθούσε να επιλέγουν πιο υγιεινά τρόφιμα τα οποία θα μείωναν την LDL και θα περιόριζαν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού» δήλωσε στο Reuters ο Ρόμπερτ Κλαρκ, ο οποίος μαζί με την Σάρα Λίουινγκτον υπογράφουν το εντιτόριαλ του British Medical Journal.

Οι συγγραφείς ζητούν να περιληφθεί η αναγραφή των trans λπαρών στη νέα οδηγία που συντάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα τρόφιμα. Αναφέρονται μάλιστα στο παράδειγμα της Δανίας, όπου τα υδρογονωμένα λίπη καταργήθηκαν με νομοθεσία του 2004, χωρίς επιπτώσεις στην ποιότητα, την τιμή ή τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.

Προτάσεις στην ΕΕ για τα πρόσθετα και τα αρτύματα

Επίσης την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δέσμη νομοθετικών προτάσεων με στόχο μια εναρμονισμένη νομοθεσία για τα ένζυμα τροφίμων και την αναβάθμιση των κανονισμών για για τα αρτύματα και τα πρόσθετα, με βάση γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΑΑΤ).

Όσον αφορά τα ένζυμα, τα οποία χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, στο φούσκωμα του Ψωμιού, θα καθορισθούν εναρμονισμένοι κοινοτικοί κανόνες για την αξιολόγηση, την έγκριση και τον έλεγχό τους. Το σχέδιο κανονισμού προβλέπει την κατάρτιση ενός θετικού καταλόγου όλων των ενζύμων τροφίμων που χρησιμοποιούνταιγια τεχνολογικό σκοπό βάσει ευνοϊκών επιστημονικών γνωμών από την ΕΑΑΤ.

Όσον αφορά τα ασύρματα και τα πρόσθετα, η νομοθεσία που προτείνεται καθορίζει σαφέστερους κανόνες σχετικά με τις μέγιστες περιεκτικότητες ανεπιθύμητων ουσιών, σύμφωνα με τις γνώμες της ΕΑΑΤ.

Αποσαφηνίζονται οι ορισμοί των αρτυμάτων (π.χ. αρτυματική ουσία, αρτυματικό παρασκεύασμα, άρτυμα θερμικής επεξεργασίας), ενώ θεσπίζονται επίσης πιο αυστηροί όροι για τη χρήση του όρου «φυσικός» κατά την περιγραφή των αρτυμάτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο