Χειρουργικά εργαλεία με μικροτσίπ δεν ξεμένουν στο σώμα των ασθενών
Στις χειρουργικές επεμβάσεις χρησιμοποιούνται συχνά δεκάδες χειρουργικά εργαλεία και πολλά μέτρα γάζας. Τα λάθη, αν και σπάνια, είναι αναπόφευκτα. Αμερικανοί γιατροί σκέφτηκαν να εφοδιάσουν τα εργαλεία με τσιπ RFID, ώστε ποτέ να μην μένουν στο σώμα του ασθενούς.
36
Στις χειρουργικές επεμβάσεις χρησιμοποιούνται συχνά δεκάδες χειρουργικά εργαλεία και πολλά μέτρα γάζας. Τα λάθη, αν και σπάνια, είναι αναπόφευκτα. Αμερικανοί γιατροί σκέφτηκαν να εφοδιάσουν τα εργαλεία με τσιπ RFID, ώστε ποτέ να μην μένουν στο σώμα του ασθενούς.
Τα τσιπ RFID (radiofrequency identification tag), παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται σε ορισμένες αμερικανικές αποθήκες και καταστήματα για την παρακολούθηση των προϊόντων, είναι δυνατό να εντοπιστούν από μια ειδική συσκευή σαν γάντι που περνάει πάνω από το σώμα του ασθενούς και ειδοποιεί για τυχόν ξένα σώματα.
Στα περισσότερα νοσοκομεία, το προσωπικό του χειρουργείου μετράει τα εργαλεία και τις γάζες πριν και μετά από κάθε επέμβαση, ώστε να βεβαιωθούν πως τίποτα δεν λείπει. Ωστόσο, μία φορά ανά 10.000 επεμβάσεις, κάποιο αντικείμενο ξεμένει στο σώμα του ασθενούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μικρές γάζες με τις οποίες απομακρύνεται το αίμα. Συχνά, περνούν χρόνια πριν η ξεχασμένη γάζα εντοπιστεί σε νέα εξέταση.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο Δρ Αλεξ Μεκάριο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ δοκίμασε την τεχνολογία σε οκτώ ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα. Στις επεμβάσεις, ο χειρουργός χρησιμοποιούσε γάζες είτε με είτε χωρίς τσιπ, και στη συνέχεια ένας δεύτερος γιατρός έπρεπε να ελέγξει με το γάντι για τυχόν ξεχασμένα αντικείμενα.
Η μέθοδος ήταν απόλυτα επιτυχής, αναφέρουν οι ερευνητές στο Archives of Surgery. Χρειάζονται μόλις τρία δευτερόλεπτα, κατά μέσο όρο, για να ανιχνεύσει το γάντι κρυμμένες γάζες μέσα στο σώμα των ασθενών.
Αν και πολλά υποσχόμενη, η τεχνολογία δεν είναι έτοιμη για ευρεία χρήση, διευκρινίζουν οι γιατροί. θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η μέθοδος είναι 100% αποτελεσματική αλλά και για να ενσωματωθεί η διαδικασία στα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις χειρουγικές επεμβάσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δένδιας για 25η Μαρτίου: «Η ιστορική μνήμη είναι ο οδηγός μας για το παρόν και το μέλλον του τόπου»
- Η Αντέλ στο καστ, τα γυρίσματα στη Ρώμη – Όσα γνωρίζουμε για τη νέα ταινία του Τομ Φορντ
- Στις φλόγες τυλίχθηκε αυτοκίνητο στην Κορίνθου-Πατρών – Διακοπή κυκλοφορίας
- Η ανάρτηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για την 25η Μαρτίου
- Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Προς ενιαίο κόμμα και απόρριψη κάθε συνεργασίας με τη ΝΔ
- O 19χρονος γιος της Σάρον Στόουν αποκαλύπτεται – Χαλαρές στιγμές για τη μαμά, τον Κουίν και τον σκύλο
- Ουίπετ: Ο σκύλος που ταιριάζει σε κάθε οικογένεια
- NBA: Με τριπλ-νταμπλ και νικητήριο καλάθι του Γιόκιτς οι Νάγκετς «πέρασαν» από το Φοίνιξ (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 25.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442