H περιτομή «θα έσωζε εκατομμύρια Αφρικανούς από το AIDS»
Η περιτομή μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μετάδοσης του HIV και η εφαρμογή της στο σύνολο των ανδρών της υποσαχάριας Αφρικής θα μπορούσε να προλάβει τρία εκατομμύρια θανάτους τα επόμενα 20 χρόνια, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η περιτομή μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μετάδοσης του HIV και η εφαρμογή της στο σύνολο των ανδρών της υποσαχάριας Αφρικής θα μπορούσε να προλάβει τρία εκατομμύρια θανάτους τα επόμενα 20 χρόνια, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η ανάλυση δεδομένων από προηγούμενες μελέτες δείχνει ότι η περιτομή στο σύνολο του ανδρικού πληθυσμού στις υποσαχάριες χώρες θα περιόριζε τη συχνότητα νέων μολύνσεων κατά 37%.
Σύμφωνα με δημοσίευση των ερευνητών του ΠΟΥ, η περιτομή μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης επειδή η ακροποσθία -το δέρμα που καλύπτει την άκρη του πέους-αποτελείται από κύτταρα τα οποία ο HIV προσβάλλει εύκολα. Επιπλέον, ο ιός είναι πιθανό να επιζεί ευκολότερα στο θερμό, υγρό περιβάλλον κάτω από την ακροποσθία.
Η προληπτική αξία της περιτομής, αναφέρει το Reuters, έχει παρατηρηθεί εδώ και χρόνια στην Αφρική, όπου ορισμένες φυλετικές ομάδες εφαρμόζουν παραδοσιακά την περιτομή, ενώ άλλες όχι.
«Στη Δυτική Αφρική, η περιτομή είναι συνήθης και η διάδοση του HIV χαμηλή, ενώ στη νότιο Αφρική ισχύει το αντίστροφο» γράφουν οι επιστήμονες του ΠΟΥ στην ηλεκτρονική επιθεώρηση Public Library of Science Medicine.
Μέχρι σήμερα ο ιός του AIDS έχει μολύνει 45 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει σκοτώσει 25 εκατομμύρια, οι περισσότεροι στην υποσαχάρια Αφρική. Η συχνότερη οδός μετάδοσης είναι το ετεροφυλοφιλικό σεξ.
Αν και η περιτομή δεν θα αρκούσε για να σταματήσει την επιδημία, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, μόνο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η πρακτική αυτή θα περιόριζε τα νέα περιστατικά κατά δύο εκατομμύρια και τους θανάτους κατά 600.000.
Βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Χρήστου Αζαριάδη, η παράσταση «Χωρίς Άντρες» σε διασκευή και σκηνοθεσία της Αναστασίας Κουρή κάθε Πέμπτη στη σκηνή Brecht-2510.