Καταδικάστηκαν οι συνεργοί της κλοπής της «Κραυγής», ο πίνακας όμως αγνοείται
Noρβηγικό δικαστήριο καταδίκασε την Τρίτη τρεις άνδρες σε φυλάκιση από τέσσερα έως οκτώ χρόνια για την κλοπή δύο από τους καλύτερους πίνακες του Νορβηγού καλλιτέχνη Εντβαρντ Μουνχ. Η Κραυγή και η Μαντόνα είχαν κλαπεί το 2004 και μέχρι σήμερα παραμένουν άφαντα.
Noρβηγικό δικαστήριο καταδίκασε την Τρίτη τρεις άνδρες σε φυλάκιση από τέσσερα έως οκτώ χρόνια για την κλοπή δύο από τους καλύτερους πίνακες του Νορβηγού καλλιτέχνη Εντβαρντ Μουνχ. Η Κραυγή και η Μαντόνα είχαν κλαπεί στις 22 Αυγούστου 2004 από μουσείο του Όσλο και μέχρι σήμερα παραμένουν άφαντα.
Το δικαστήριο αθώωσε τρία ακόμα άτομα που είχαν κατηγορηγεί για την επεισοδιακή κλοπή μέρα μεσημέρι. Και οι έξι κατηγορούμενοι είχαν δηλώσει αθώοι όταν παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου το Φεβρουάριο.
Ο Μουνχ, που έζησε από το 1863 μέχρι το 1944, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εξπρεσιονιστές καλλιτέχνες της Ευρώπης.
Σε οκτώ χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Πέτερ Τάραλντσεν που οδήγησε το αυτοκίνητο στην διαφυγή των δραστών, σε κάθειρξη επτά ετών ο Μπιορν Χέν, που σχεδίασε την κλοπή, ενώ σε φυλάκιση τεσσάρων ετών καταδικάστηκε ο Πέτερ Ροσενβίνγκε για συνέργεια.
Οι δύο πρώτοι καταδικάστηκαν επίσης να καταβάλλουν το ποσό των 96,4 εκατομμυρίων ευρώ «εντός δύο εβδομάδων» ως αποζημίωση στο Δήμο του Οσλο στον οποίο ανήκει η συλλογή του Μουνχ.
Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να είναι αστρονομικό το ποσό της αποζημίωσης ώστε οι ύποπτοι να αναγκαστούν να αποκαλύψουν πού βρίσκονται οι δύο πίνακες.
Ο Γιάννης Καλαβριανός περιγράφει τις ταραγμένες ημέρες της ζωής των πέντε ηρώων, που θα άλλαζαν μια για πάντα την ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας τρόμου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας