Σε πολυπλόκαμο δίκτυο αρχαιοκαπηλίας παραπέμπει η υπόθεση της Σχοινούσας
Ως μια από τις πιο σύνθετες και πολύπλοκες περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια, χαρακτήρισε την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη Σχοινούσα ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης. Στο νησί ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης.
28
Ως μια από τις πιο σύνθετες και πολύπλοκες περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια, χαρακτήρισε την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη Σχοινούσα ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης.
Αναφερόμενος στα ευρήματα που εντοπίστηκαν στη Σχοινούσα, στις 11 Απριλίου, ο Βουλγαράκης τόνισε πως «πρόκειται για πολυσυλλεκτικό σύνολο με κομμάτια από χώρες της Μεσογείου και όχι μόνο».
Όπως δήλωσε ο κ. Βουλγαράκης, έχει γίνει ήδη η πρώτη καταγραφή και καταμέτρηση των ευρημάτων και από τις πρώτες παρατηρήσεις προκύπτουν σημαντικά στοιχεία όπως μάρμαρα με νέες κοπές, κομμένη εικόνα, και σφραγίσματα και συσκευασίες που δείχνουν εμπορική διακίνηση.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι λειτουργούσε και εργαστήριο μαρμαροτεχνικής και γλυπτικής προφανώς για αντίγραφα, ενώ τα περισσότερα κιβώτια προέρχονται από δημοπρασίες των οίκων Sothebys και Christies που έχουν ημερομηνίες δημοπρασίας από το 2001 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2005», εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού.
«Είναι κοινό κτήμα τα πολιτιστικά αγαθά, δεν πρέπει να είναι αντικείμενο παράνομης διακίνησης ούτε θέμα υπογείων και υπογείων διαδρομών, αλλά να είναι εκτεθειμένα στο φως και στη διάθεση των ενδιαφερομένων», κατέληξε ο κ. Βουλγαράκης.
Στη Σχοινούσα βρίσκεται ομάδα ειδικών αρχαιολόγων, αστυνομικών και δικαστικών αρχών που συνεχίζει τις έρευνες ενώ όλα τα κιβώτια, τα κοντέινερς και οι αποθήκες φυλάσσονται από το λιμενικό και την αστυνομία.
Για τη Μ.Τρίτη ήταν προγραμματισμένη μετάβαση στο νησί του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας Ιωάννη Διώτη, ο οποίος θα χειριστεί την υπόθεση των αρχαίων αντικειμένων που βρέθηκαν σε βίλα στο νησί. Μαζί του ταξιδεύει η συνάδελφός του Στ.Κουτουλάκου με την οποία θα διενεργήσουν αυτοψία στην βίλα της οικογένειας Παπαδημητρίου.
Ο εισαγγελέας είχε ταξιδέψει στο παρελθόν στην Ιταλία στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούσε για υπόθεση αρχαίων που είχαν πωληθεί στο εξωτερικό , στην οποία είχε εμπλακεί μέλος της οικογένειας Παπαδημητρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ρωσία: Ποινική έρευνα για τον θάνατο εννέα βρεφών σε νοσοκομείο της Σιβηρίας
- Ελεύθερος σκοπευτής εκτέλεσε πρώην πρόεδρο της Αζαξιό
- Αγρότες: Στις 15:00 η συνάντηση Μητσοτάκη – «προθύμων», θολό αν και ποιους εκπροσωπούν – Συνεδριάζει αύριο για κλιμάκωση η Πανελλαδική Επιτροπή
- Καταδίκη του βανδαλισμού στους Κίονες της Μητρόπολης από τον Δήμο Αγρινίου
- Κρήτη: Στην εντατική 19χρονος που έπεσε από τα Ενετικά Τείχη
- Τσουκαλάς: «Οι επόμενες εκλογές είναι μαραθώνιος αντοχής» λέει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
- Δίκη Novartis: Ποινές φυλάκισης 25 και 28 μηνών με αναστολή σε Δεσταμπασίδη και Μαραγγέλη
- Τσάμπι Αλόνσο: Το «τρελό» ποσό που κόστισε ο Ισπανός στη Ρεάλ και το εντυπωσιακό ποσοστό νικών του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 13.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/luke-irving-xqeJbG99nFE-unsplash-1-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442