Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Αγνωστο όργανο που ανακαλύφθηκε στα ποντίκια εκπλήσσει τους επιστήμονες

Αγνωστο όργανο που ανακαλύφθηκε στα ποντίκια εκπλήσσει τους επιστήμονες

Τα ποντίκια χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ωστόσο η ανατομία τους φαίνεται ότι δεν είναι ακόμα απολύτως γνωστή. Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν στα ζώα έναν δεύτερο θύμο αδένα, ένα όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος.

36

Τα ποντίκια χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ωστόσο η ανατομία τους φαίνεται ότι δεν είναι ακόμα απολύτως γνωστή. Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν στα ζώα έναν δεύτερο θύμο αδένα, ένα όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο Science, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε επανεξέταση παλαιότερων ιατρικών μελετών, οι οποίες βασίζονταν στην υπόθεση ότι τα ποντίκια διαθέτουν μόνο έναν θύμο.

«Δεν το πίστευα τους πρώτους μερικούς μήνες. Το 2006 δεν είναι η χρονιά που περιμένει κανείς να αλλάξει η ανατομία» σχολιάζει στο Nature.com ο Χανς-Ράιμερ Ρόντεβαλντ, επικεφαλής της ομάδας που ανακάλυψε το όργανο στο Πανεπιστήμιο της Ουλμ στη Γερμανία.

Ο θύμος αδένας είναι μια γκρι σφαιρική μάζα που βρίσκεται στο στήθος, πάνω από την καρδιά, και βοηθά στην παραγωγή των αμυντικών Τ-λευκοκυττάρων. Στα ποντίκια, ο κύριος θύμος αδένας έχει μέγεθος μπιζελιού.

Τώρα, η ομάδα του Ρόντεβαλντ αναφέρει ότι εντόπισε έναν δεύτερο θύμο αδένα που βρίσκεται στο λαιμό και έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το κεφάλι μιας καρφίτσας.

Πάντως, η παρουσία του δεύτερου αδένα δεν είναι απόλυτα αναπάντεχη. Ορισμένα άλλα θηλαστικά, καθώς και ορισμένοι άνθρωποι, έχουν επίσης έναν δεύτερο θύμο στην περιοχή του λαιμού. Έρευνες από τη δεκαετία του 1940 υποδεικνύουν ότι έως και πέντε στα έξι ανθρώπινα έμβρυα φέρουν και δεύτερο θύμο στο λαιμό. Οι κότες, επίσης, διαθέτουν έως και δέκα θύμους αδένες σε όλο το μήκος του λαιμού.

Η προέλευση του οργάνου στα ποντίκια παραμένει άγνωστη. Επειδή ο κύριος θύμος αδένας σχηματίζεται στην περιοχή του λαιμού στα έμβρυα και αργότερα μεταναστεύει στο στήθος, μια θεωρία είναι ότι πρόκειται για υπολειμματικό ιστό που απλά έμεινε πίσω.

Όποια κι αν είναι η εξήγηση, η ανακάλυψη του δεύτερου οργάνου ίσως έχει επιπτώσεις σε παλαιότερες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα. Ορισμένες φορές οι ερευνητές αφαιρούν το θύμο αδένα από τα ζώα για να μελετήσουν πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα χωρίς αυτόν και να παρακολουθήσουν την παραγωγή Τ-κυττάρων σε άλλες περιοχές, όπως στο έντερο και στο δέρμα.

Τα αποτελέσματα τέτοιων ερευνών ίσως χρειαστεί να επιβεβαιωθούν εκ νέου, εκτιμούν οι ερευνητές. «Σε μερικούς δεν θα αρέσει καθόλου αυτή η ανακάλυψη» σχολιάζει ο Δρ Ρόντενβαλντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο