Η ιστορία των νομισμάτων θέμα έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη
Ένα σύνολο από 520 χάλκινα νομίσματα παρουσιάζονται στην έκθεση «Χαλκούς, ένεκα αλλαγής, ο άγνωστος κόσμος των χάλκινων νομισμάτων», η οποία θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη στο Μουσείο Μπενάκη.
38
Ένα σύνολο από 520 χάλκινα νομίσματα, τα οποία καλύπτουν όλη την ιστορία του κερματοφόρου νομίσματος στον ελλαδικό χώρο ως τις μακρινές αποικίες και τις περιοχές της ελληνικής επίδρασης, παρουσιάζονται στην έκθεση «Χαλκούς, ένεκα αλλαγής, ο άγνωστος κόσμος των χάλκινων νομισμάτων», η οποία θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη στο Μουσείο Μπενάκη.
Όπως αναφέρει Το Βήμα, πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση στο κοινό τμήματος της νομισματικής συλλογής, αποτελουμένης από 2.700 χάλκινα νομίσματα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Εργου, η οποία έχει παραχωρηθεί στο Μουσείο για την αξιοποίησή του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αρχαία ελληνικά και βυζαντινά είναι στην πλειονότητά τους τα νομίσματα της συλλογής, ωστόσο τα μεν πρώτα αντιστοιχούν σε όλες τις πόλεις του αρχαίου ελληνικού και ελληνιστικού κόσμου από την Ιβηρική χερσόνησο στη Δύση ως τη Βακτριανή της Ανατολής, ενώ τα βυζαντινά περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία υποδιαιρέσεων και εκδόσεις νομισματοκοπείων τα οποία λειτούργησαν σε διάφορες εποχές.
O «χαλκούς», όπως ονομαζόταν συχνά στην αρχαιότητα το χάλκινο νόμισμα, κυκλοφόρησε ευρέως ανάμεσα στους ανθρώπους κάθε κοινωνικής και επαγγελματικής τάξης, και με τις παραστάσεις που έφερε πάνω του καθώς και τις δηλωτικές επιγραφές έγινε ένα είδος μέσου μαζικής ενημέρωσης και ευρείας δημοσιοποίησης θρησκευτικών και πολιτικών μηνυμάτων.
O τίτλος της έκθεσης εξάλλου «Χαλκούς, ένεκα αλλαγής» συνδέει την ονομασία του χάλκινου νομίσματος στην αρχαιότητα με το κείμενο του Πλάτωνα (Νόμοι Ε), με το οποίο προσπαθούσε να πείσει τους Αθηναίους για την ανάγκη κατάργησης των χρυσών και αργυρών νομισμάτων στις καθημερινές συναλλαγές τους και την καθιέρωση ενός περισσότερο κατάλληλου νομίσματος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Σε βλέπω»: Έξτρα παραστάσεις κάθε Κυριακή στο Μικρό Παλλάς
- Αρκάς: Το σκίτσο της ημέρας με χιούμορ και πολλά χρώματα
- ΔΥΠΑ: Τα νέα προγράμματα απασχόλησης για ειδικές ομάδες ανέργων
- Ανατροπή στις καθυστερήσεις – Τι έδειξε μια νέα μελέτη για τον ναρκισσισμό;
- Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: Πoλιορκία της Αθήνας α λα Παρίσι ή αποχώρηση με το κεφάλι ψηλά;
- Τραγωδία στην Ταϊλάνδη με 22 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες: Γερανός έπεσε πάνω σε τρένο
- Συνταγές: Κεφτέδες τόνου
- Το 2025 ήταν η τρίτη θερμότερη χρονιά ιστορικά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 14.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tianhao-wang-aME_eAFPU2A-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442