Ασυνήθιστη κοσμική έκρηξη ίσως προήλθε από σουπερνόβα σε εξέλιξη
Μια ασυνήθιστη λάμψη ακτίνων γάμμα υψηλής ενέργειας που ανιχνεύθηκε στον αστερισμό του Κριού είναι πιθανό να προήλθε από σουπερνόβα -τον εκρηκτικό θάνατο ενός άστρου- το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να γίνει λαμπρότερο τις επόμενες ημέρες.
Μια ασυνήθιστη λάμψη ακτίνων γάμμα υψηλής ενέργειας που ανιχνεύθηκε σχετικά κοντά στη Γη στον αστερισμό του Κριού προβληματίζει τους αστρονόμους από την περασμένη εβδομάδα. Αν και σαφής εξήγηση προς το παρόν δεν υπάρχει, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για έκλαμψη ακτίνων γάμμα που συνοδεύει ένα σουπερνόβα σε εξέλιξη.
Οι εκλάμψεις ακτίνων γάμμα -τα πιο βίαια φαινόμενα του Σύμπαντος- πιστεύεται ότι προκαλούνται από την κατάρρευση τεράστιων άστρων που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους. Οι ακτίνες γάμμα πηγάζουν σε δέσμες από τους πόλους του άστρου και μπορούν να διασχίσουν ολόκληρο το Σύμπαν.
Το νέο φαινόμενο, που καταγράφηκε στις 18 Φεβρουαρίου από τον νέο δορυφόρο Swift της NASA, συνέβη ασυνήθιστα κοντά, σε απόσταση «μόλις» 440 εκατ. ετών φωτός, και σε σχέση με με τις τυπικές εκλάμψεις ακτίνων γάμμα διήρκεσε 100 φορές περισσότερο και ήταν πολύ πιο αμυδρή.
«Είναι κάτι εντελώς νέο, εντελώς αναπάντεχο» δήλωσε στο Reuters ο Νιλ Γκέρελς της αποστολής Swift. «Είναι το είδος του άγνωστου φαινομένου που ελπίζαμε να εντοπίσει το Swift στο κοντινό μας Σύμπαν».
Αν το φαινόμενο ήταν πράγματι έκλαμψη ακτίνων γάμμα, θα είναι η δεύτερη πλησιέστερη στη Γη που έχει καταγραφεί ποτέ. Η λάμψη στο φάσμα των ακτίνων γάμμα διήρκεσε γύρω στα 33 λεπτά, ενώ οι εκλάμψεις ακτίνων γάμμα διαρκούν το πολύ μερικά λεπτά.
Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Ιταλίας, που χρησιμοποιούν τα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Παρατηρίου Διαστήματος στη Χιλή, ανακοίνωσαν πως θεωρούν πιθανό η έκλαμψη να προήλθε από σουπερνόβα (υπερκαινοφανή), δηλαδή από τη σφαίρα ενέργειας που απελευθερώνεται όταν ένα άστρο εκρήγνυται.
Αν πρόκειται για υπερκαινοφανή, η λάμψη στο ορατό φως θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες και οι αστρονόμοι θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν το φαινόμενο από την αρχή έως το τέλος του, σχετικά κοντά στη γειτονιά της Γης.
Αν η υπόθεση του υπερκαινοφανούς επιβεβαιωθεί, ίσως δώσει νέα ώθηση στη θεωρία ότι οι εκλάμψεις ακτίνων γάμμα συνοδεύουν πάντα τα σουπερνόβα, τα οποία όμως συνήθως δεν γίνονται ορατά λόγω της μεγάλης απόστασης.
Το φαινόμενο παρατηρούν τώρα και τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Chandra, ενώ και οι ερασιτέχνες αστρονόμοι στο Βόρειο Ημισφαίριο ίσως μπορέσουν να δουν τη λάμψη με τηλεσκόπιο 40 εκατοστών.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας