Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Έναρξη στις 17 Φεβρουαρίου για το 18ο Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Έναρξη στις 17 Φεβρουαρίου για το 18ο Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Σε Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ μετονομάζεται από φέτος -18η χρονιά που διοργανώνεται- η πολυδιάστατη «γιορτή» της φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη, γνωστή μέχρι σήμερα ως Φωτοσυγκυρία. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου.

71

Σε Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ μετονομάζεται από φέτος -18η χρονιά που διοργανώνεται- η πολυδιάστατη «γιορτή» της φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη, γνωστή μέχρι σήμερα ως Φωτοσυγκυρία.

Το φετινό, 18ο Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ, που διοργανώνει τo Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης – Ιδιαίτερο Τμήμα του Κρατικού Μουσείου Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζει την πρώτη από τις 30 συνολικά εκθέσεις του την επόμενη Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου, και θα διαρκέσει δύο περίπου μήνες (έως τις αρχές Απριλίου).

Ως μια «αναζήτηση για τη σύγχρονη συνθήκη του φωτογραφικού ντοκουμέντου που αφορά άμεσα την εξέλιξη της ίδιας της φωτογραφίας» ορίζουν οι διοργανωτές τη φετινή διοργάνωση, που φέρει το γενικό τίτλο To φωτογραφικό ντοκουμέντο: Όψεις και μεταμορφώσεις.

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει 30 εκθέσεις με έργα 74 καλλιτεχνών από 16 χώρες που αναπτύσσονται σε 22 εκθεσιακούς χώρους σε όλη την πόλη.

H κεντρική έκθεση του φεστιβάλ, με τίτλο «Ποστ. Ντοκ» (ρost.doc), που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και εγκαινιάζεται στις 25 Φεβρουαρίου, εξετάζει το πώς, σε μια εποχή τεχνολογικών, οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών, το φωτογραφικό ντοκουμέντο επιχειρεί να «μεταλλαχθεί», υιοθετώντας νέες στρατηγικές περισυλλογής, επεξεργασίας και παρουσίασης του φωτογραφικού υλικού.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους γνωστοί καλλιτέχνες της φωτογραφίας από τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τον Καναδά, την Ολλανδία και την Κίνα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικαστική παρέμβαση στην πόλη που επιχειρούν οι διοργανωτές, προκειμένου να γνωστοποιήσουν το γεγονός του φωτογραφικού φεστιβάλ.

Το κτίριο της Σχολής Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΑΠΘ που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα «ντυθεί» φωτογραφικά στις δύο επιφάνειές του με δύο υπερ-μεγεθυμένες φωτογραφίες της έκθεσης. Από το σημείο δε, που θα βρίσκεται το «φωτογραφικό» κτίριο (στη διασταύρωση της παραλικής λεωφόρου Νίκης με την οδό Βογατσικού) αυτοκόλλητα σχήματα στον πεζόδρομο θα οδηγούν τα βήματα του κόσμου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στο Μουσείο Φωτογραφίας (βρίσκεται στο τέλος της παραλιακής λεωφόρου Νίκης).

Ο προϋπολογισμός της φετινής, διευρυμένης διοργάνωσης, ξεπερνά τα 120.000 ευρώ· ποσό που, σε ποσοστό 50% και πλέον, εξασφαλίστηκε από χορηγίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο