Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ο Σλήμαν έπεσε θύμα της μαφίας, σύμφωνα με Ιταλό ιστορικό

Ο Σλήμαν έπεσε θύμα της μαφίας, σύμφωνα με Ιταλό ιστορικό

Η μαφία δηλητηρίασε τον Ερίκο Σλήμαν, ισχυρίζεται ο Ιταλός ιστορικός, συγγραφέας και δημοσιογράφος Μάριο Λα Φέρλα. Ο λόγος της δολοφονίας, σύμφωνα με τον ίδιο, μια αποτυχημένη δοσοληψία για την πώληση αρχαιολογικών ευρημάτων.

38

Η μαφία δηλητηρίασε τον Ερίκο Σλήμαν, ισχυρίζεται ο Ιταλός ιστορικός, συγγραφέας και δημοσιογράφος Μάριο Λα Φέρλα στο βιβλίο του «L Ultimo tesoro, La vita segreta e la morte sospetta di Heinrich Schliemann. L inventore di Troia» (O τελευταίος θησαυρός, η μυστική ζωή και ο ύποπτος θάνατος του Ερρίκου Σλήμαν, που αποκάλυψε την Τροία).

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, στο βιβλίο αναφέρεται ότι ο αρχαιολόγος, που αποκάλυψε την Τροία και ανέσκαψε τους βασιλικούς τάφους των Μυκηνών, έπεσε θύμα οργανωμένων ομάδων του υποκόσμου, χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν πρόκειται για τη μαφία ή την καμόρα.

«Πέθανε με τρόπο που θυμίζει εντυπωσιακά εκείνον των πρωταγωνιστών σε υποθέσεις πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων της πρόσφατης ιστορίας της Ιταλίας» δηλώνει κατηγορηματικά ο συγγραφέας 116 χρόνια μετά τον θάνατο του «φτωχόπαιδου από τη Γερμανία που κατάφερε να γίνει πλούσιος χάρη στην εμπορική του ευφυΐα».

Για ποιον λόγο όμως να θέλει η μαφία να τον βγάλει από τη μέση; Δεν τα βρήκαν, σύμφωνα με το βιβλίο, στις δοσοληψίες που είχαν για την πώληση των αρχαιολογικών ευρημάτων. «Εκείνο τον Δεκέμβρη, ο Σλήμαν βρισκόταν στη Νεάπολη, για να πουλήσει τον λεγόμενο δεύτερο θησαυρό του Πριάμου, ο οποίος έκτοτε εξαφανίστηκε» λέει ο Λα Φέρλα.

Κάτι όμως δεν πήγε καλά και ο συγγραφέας πιστεύει πως κάποιο χέρι προσέθεσε στον καφέ (ή στη σούπα) τού Σλήμαν δηλητήριο.

Σύμφωνα με άλλες θεωρίες, ο φανατικός μελετητής των ομηρικών επών είτε πέθανε από φυσικά αίτια, είτε από απόστημα στον εγκέφαλο που προκλήθηκε από λοίμωξη έπειτα από χειρουργική επέμβαση στο αυτί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο